• Novinky

            • Nemecký jazykový diplom DSD I

            • Na našej škole sa skončil dvojtýždňový maratón skúšok DSD I, ktorého sa zúčastnilo vyše 100 študentov druhých nemeckých bilingválnych ročníkov, šiestych ročníkov osemročného štúdia a študentov anglického bilingválneho štúdia. Termín písomných častí 13. marca 2024 bol spoločný pre všetkých, po ňom postupne prebiehali ústne skúšky, v ktorých kandidáti museli prezentovať vopred pripravenú tému z okruhu vlastných záujmov alebo zaujímavú skúsenosť a tiež viesť so skúšobnou komisiou krátky spontánny rozhovor. Všetci už teraz netrpezlivo čakajú na výsledky písomných častí, ktoré sa vyhodnocujú v Nemecku. To, či kandidáti vyhoveli a získali Nemecký jazykový diplom DSD I na úrovni B1 sa dozvieme po letných prázdninách. Všetkým zúčastneným dovtedy držíme palce!

            • 2% z dane

            • Vážení rodičia a priatelia Gymnázia, Bilíkova 24,

                  opäť sa k Vám obraciame s prosbou o to, aby ste zákonom povolenú časť Vašich daní venovali na Nadáciu LINGUAGYMBIL, teda pre naše gymnázium, v ktorom študujú Vaše deti alebo ktoré ste sami absolvovali, či ste jeho priaznivcom.

                 Vaša pomoc je pre našu školu veľmi dôležitá a úprimne povedané, vzhľadom na situáciu v školstve priam nepostrádateľná, a to bez ohľadu na to, akým zložitým obdobím naša spoločnosť práve prechádza. 

               

              Pre zjednodušenie prikladáme potrebné tlačivá: 

               

              VYHLASENIE_O_POUKAZANI_PODIELU_ZAPLATENEJ_DANE_Z_PRIJMOV_za_rok_2023.pdf

              POTVRDENIE_O_ZAPLATENI_DANE_Z_PRIJMOV_ZO_ZaVISLEJ_CINNOSTI_ZA_ROK_2023.pdf

               

                 Získané prostriedky nám umožnili v minulom roku podporiť mnohé projekty súvisiace so štúdiom našich žiakov, celoškolské výchovno-vzdelávacie aktivity, organizovanie a účasť na predmetových súťažiach a olympiádach, zakúpenie novej interaktívnej techniky a počítačov, zahraničných publikácií a učebníc, učebných pomôcok, ale aj podporiť akcie organizované študentskou radou, rekonštruovať priestory školy slúžiace študentom nielen na výučbu, ale aj oddych a šport a podporovať inovatívne spôsoby vyučovania našich učiteľov.

               

              Údaje pre právnické osoby a fyzické osoby, ktoré si sami podávajú daňové priznanie:

              Nadácia LINGUAGYMBIL

              Právna forma: nadácia

              IČO:  000030849926

              Obchodné meno: Nadácia LINGUAGYMBILSídlo:Ulica: BilíkovaČíslo: 24PSČ: 84419Obec: Bratislava

               

              Za Vašu pomoc a podporu úprimne ďakujeme

              Ing, Daniela Lecká, predsedníčka správnej rady nadácie

              Mgr. Daniel Kasala, riaditeľ školy

            • SOČ

            • Naši študenti sa dňa 26.3. zúčastnili krajského kolo SOČ na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Bratislave. Našu školu reprezentovali v 5 rôznych kategóriách a podarilo s im dosiahnúť vynikajúce výsledky. Na 1. mieste sa umiestnila Radoslava Zavacká (III.AB) s témou práce „Ružové zoznamy - homosexualita počas Československej socialistickej republiky“ v odbore č. 13 – História, filozofia, právne vedy. 2. miesto získali Mathias Suroviak, Lucia Hutirová, Lucia Eliška Grajciarová (V.AB) s témou práce „Myš v bludisku: Robot riešiaci bludisko“ v odbore č. 12 – Elektrotechnika, hardware, mechatronika. Obidve práce postupujú do celoslovenského kola. Na 3. mieste sa umiestnili Monika Takácsová a Terézia Kelemenová (III.NA) s témou práce „Účinok nízkoteplotnej plazmy v klíčení semien“ v odbore č.4 – Biológia.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu a prajeme veľa šťastia na celoslovenskom kole. 

               

               

              Prehľad všetkých tém:
              03 Chémia, potravinárstvo

              • Jakub Kňažík (III.AA) – Vývoj alternatívnych elektrochemických batérií s menšou záťažou na životné prostredie.
              • Kristína Kralovičová (III.C) – Výskum prítomnosti pesticídov na telách včiel.

              04 Biológia

              • Zina Juhásová (III.NB) – Spánkový cyklus/ Vplyv spánku na učenie (kognitívne procesy).
              • Monika Takácsová, Terézia Kelemenová (III.NA) – Účinok nízkoteplotnej plazmy v klíčení semien.

              06 Zdravotníctvo, farmakológia

              • Andrea Bystrianská, Hana Kraslanová (SpB) – CAIX ako terč protinádorovej terapie a aktivovanej imunitnej odpovede.

              12 Elektrotechnika, hardware, mechatronika

              • Mathias Suroviak, Lucia Hutirová, Lucia Eliška Grajciarová (V.AB) – Myš v bludisku: Robot riešiaci bludisko.
              1. História, filozofia, právne vedy

              Radoslava Zavacká (III.AB) – Ružové zoznamy - homosexualita počas Československej socialistickej republiky.

            • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA

            • V uplynulých dňoch prebehlo okresné kolo GO v kategóriách E, F a G (základná škola a nižší stupeň osemročného gymnázia). Konalo na našej škole, za poskytnutie priestorov a administrátorov sa organizátor, CVČ Klokan, poďakoval. Naši študenti riešili geografické úlohy v kat. E a F. Všetci boli úspešnými riešiteľmi. V kategórii E : Matej Pindroch, Ema FratričováPetra Turoczyová všetci z T.A. V kategórii F: Maximilián Jozef JánošVeronika Gálová zo S.BJonáš Gavaľa zo S.A.

              V kategóriách A. B a Z (určená pre stredné školy) našu školu reprezentovali študenti zo SpB. Vynikajúci úspech dosiahol Filip Gröne, keď obsadil 2. miesto a postupuje do celoslovenského kola. Ďalší dvaja, Filip DevanAlica Bocánová sa stali úspešnými riešiteľmi.

              Všetkým našim študenom srdečne ďakujeme za reprezentáciu, gratulujeme k pekným výsledkom a Filipovi Grönemu želáme ďalší úspech v celoslovenskom kole geografickej olympiády.

            • Workshop Kreatives Schreiben

            • Dňa 21.3. sa na našej škole konal workshop “Kreatives Schreiben”, ktorý viedla úspešná slam poetka Katharina Wenty z Viedne, držiteľka mnohých ocenení v tejto oblasti. Workshop sa uskutočnil pod záštitou Karpatskonemeckého spolku, ktorý zastupoval p. Mons. Žiaci mali možnosť vyskúšať si rôzne kreatívne prístupy k nemeckému jazyku, dozvedeli sa ako vzniká a čo je dôležité pri žánri “slam poetry” a nakoniec predniesli pred publikom ich krátke poetické texty, ktoré v rámci tohto workshopu vytvorili. Vďaka našim milým hosťom vládla na workshope príjemná a uvoľnená atmosféra, ktorá podnietila tvorivosť a sebavedomé vystupovanie našich žiakov.

            • International Masterclasses 2024 – „Ochutnajte časticovú fyziku“

            • OBJAVTE SVET KVARKOV A LEPTÓNOV S POMOCOU REÁLNYCH DÁT

              • Aké sú fundamentálne stavebné zložky hmoty ?

              • Ako ich môžeme rozoznať ?

              • Ktoré sily ich držia pokope ?

              • Ako tieto sily fungujú ?

              • Do akej hĺbky boli doteraz poodhalené tajomstvá síl a hmoty ?

               

              Každoročne sa asi 4000 študentov stredných škôl v 20 krajinách v jeden deň stretne v jednej z asi 70 univerzít prípadne výskumných centier aby poodhalili záhady časticovej fyziky. Prednášky podané fyzikmi pracujúcimi v tomto odbore im dajú možnosť nahliadnuť do výskumu a otázok okolo základov hmoty a síl. Týmto umožnia študentom, aby sami vykonali analýzy zo skutočných experimentov časticovej fyziky. Na konci tohto dňa, tak ako je tomu pri medzinárodnej výskumnej spolupráci sa účastníci stretnú na videokonferencii aby spolu diskutovali o výsledkoch a ich konzistentosti so súčasnou teóriou.

              Medzi nimi aj 11 študentov z Bilíčky navštívilo v pondelok 25.3.2024 FMFI UK v Bratislave. Pozreli si 2 prednášky o elementárnych časticiach, detektoroch a urýchľovačoch častíc. Naživo sa spojili so slovenskými fyzikmi, ktorí pracujú v LHC v Cerne, zostrojili si vlastný detektor elementárnych častíc a napokon si vyskúšali experimentálnu simuláciu rozpadu Higgsovho bozónu.

            • Zbierka Hodina Deťom

            • Vo štvrtok 21. marca sa študenti našej školy zapojili do zbierky Hodina deťom, ktorej výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. Zbierku každoročne už viac ako 20 rokov organizuje Nadácia pre deti Slovenska. Našim študentom sa podarilo vyzbierať krásnu sumu 2282 eur. Veľké poďakovanie patrí všetkým zúčastneným študentom, ale aj všetkým, ktorí na zbierku prispeli.

              ĎAKUJEME

            • Naši študenti sa opäť stretli s priateľmi z Grécka v rámci programu Erasmus+

            • Tentokrát nás navštívili oni v našom meste od 17.3. do 22.3. 2024. Ukázali sme im Bratislavu, diskutovali o environmentálnych problémoch a následne vymysleli pár ciest na ich vyriešenie.

              V pondelok 18.3. (prvý deň programu) sme Grékov previedli po našej škole a po obede sme mali prednášku vo Volkswagen Slovakia o ich vlastnej čističke vôd, o tom,  ako je veľmi dôležité dbať na jej čistotu, o ekologickom spracovaní zvyškových surovín z výroby áut a na vlastné oči sme mohli vidieť aj výrobu elektromobilov a hybridov. V utorok nám nádherné počasia spestrilo menšiu túru na Sandberg a Devínsky hrad, kde sme sa čo-to dozvedeli o našej slovanskej histórii a aj o Cyrilovi a Metodovi, ktorí k nám prišli z gréckeho Solúna. Streda bola plná rozprávania. Stretli sme sa so zástupcom primátora Bratislavy, pánom Mrvom. Priblížil nám environmentálne zameranie Bratislavy, jej pokroky, ale i rezervy, ako sme na tom s recykláciou a zálohovaním a aj prácu Bratislavy s lesnými včielkami. Následne sme mali prehliadku Primaciálneho paláca. Štvrtok bol náš posledný deň programu, tak sme ho využili naplno. Ráno sme pracovali na našich výstupoch, kde sme sa zamerali na problémy s čistotou prostredia, triedenie odpadu a využitie slnka a vody na energiu. Neskôr sme sa presunuli na Prírodovedeckú fakultu UK, kde sme mali prednášku o ťažení zlata v Ghane a ako to ovplyvňuje ľudí po celom svete. No a na záver sme sa pozreli na naše tradičné kroje, tance a regióny a aj sme sa posnažili zatancovať si niektoré z tancov.

              Naši priatelia odchádzali v piatok ráno. Ich odchod bol plný smiechu a radosti, ale i sĺz a smútku, že naše stretnutia za pomoci programu Erasmus+ sa skončili. To ale neznamená, že sme nezískali kamarátov, s ktorými nám bola česť pracovať a hlavne krásne spomienky do konca života. Preto chceme nesmierne poďakovať všetkým, ktorí nám umožnili zapojiť sa do tohto programu, našim profesorom,  vedeniu školy a v neposlednom rade programu Erasmus+.

              Ďakujeme!

            • Biologická olympiáda kat. C

            • Naši študenti z kvarty A sa 13.2.2024 zúčastnili 58. ročníka okresného kola biologickej olympiády kat.C, kde obaja boli mimoriadne úspešní. Zuzka Siváčková obsadila úžasné 1.miesto s postupom do krajského kola a Filip Jurčenko obsadil výborné 3.miesto, od postupu ho delilo len pol bodu.
              Zuzka Siváčková absolvovala 18.3.2024 krajské kolo, kde v silnej konkurencii obsadila perfektné 4.miesto, pričom rozdiel medzi prvým a štvrtým miestom bol len 2 body a Zuzka mala z testovej časti najviac bodov zo všetkých účastníkov.
              Obom našim perspektívnym biológom srdečne gratulujeme k úspechom a prajeme do budúcna naďalej veľa chuti do objavovania zaujímavých tém.

              PK Biológie

            • Literárna exkurzia Nitra - Oponice

            • 12. a 13. marca sa študenti II.AA, II.AB A II.C zúčastnili literárno-poznávacej exkurzie do Nitry a Oponíc.

               V nádherných priestoroch Apponyiovskej knižnice si mohli v rámci týždňa slovenských knižníc vypočuť pútavý výklad o Gutenbergovom zdokonalení kníhtlače, prezrieť stredoveké ručne písané knihy i prvotlače – ikunábuly, zdobené krásnymi ilumináciami.

              V knižnici sa nachádzajú vzácne diela od roku 1515 do roku 1940. Z autorov zaujmú Macchiavelli, Petrarca, G.Bruno, Galilei, Da Vinci, Newton a mnoho ďalších. Nachádza sa tu i originálny dobový výtlačok prvého slovenského slovníka – Bernolákovho päťjazyčného Slovára Slovenského Česko-Latinsko-Nemecko-Uherského.

              Ďalšou zastávkou bol Nitriansky hrad, kde okrem pútavých výhľadov študentov zaujala prehliadka Katedrály svätého Emeráma i veľkomoravská expozícia v priestoroch diecézneho múzea.

               

            • Kultúrne povzbudenie pre seniorov

            • Zabavili sme seniorov v Domove pri kríži. Nielen naše gymnázium, ale aj Základná škola Nejedlého. Spolu sme dôchodcom pripravili kultúrny program a rozdali ďalšie darčeky z decembrovej zbierky.
              Dve seniorky, bývalá detská lekárka a učiteľka slovenčiny, nám prišli za všetkých poďakovať. „Veľmi nás to povzbudilo,“ povedali. Môže za to saxofón a romantická skladba Lucky, filozofická próza Martinky či ľúbostná poézia Lindy. Program sme okorenili folkórom v podaní Emky, Jasmíny i Paľka. Juchú!

            • „Naši žiaci objavili tajomstvá energetiky v Energolande!"

            • Žiaci 1.C a kvinty B dňa 13.3.2024 navštívili Energoland v Mochovciach, kde objavili svet jadrovej energetiky a obnoviteľných zdrojov energie. Interaktívne expozície a simulácie zlepšili ich pochopenie udržateľných energetických riešení. Exkurzia nám poskytla nové poznatky a rozšírila naše pohľady na svet energie.

            • Šaliansky Maťko

            • Dňa 28.2.2024 sa uskutočnilo okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko, kde 

              naša žiačka Júlia Sitárová zo sekundy B  obsadila výborné 2. miesto.

               

              Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

            • Veda vo farbách

            • V novembri sa žiaci prímy B zúčastnili besedy v Centre biovied SAV pri príležitosti Dňa vedy a techniky. Cieľom tejto prednášky bola popularizácia vedy medzi žiakmi nižších ročníkov osemročného gymnázia. Okrem zaujímavých informácií si žiaci mohli všímať aj vystavené exponáty, ktoré sme následne na hodinách výtvarnej výchovy reprodukovali. Žiaci využívali väčšinou techniku temperovej a vodovej farby.

              Následne sme naše práce poslali do Slovenskej akadémie vied, kde prebiehala výstava a súťaž prác žiakov viacerých škôl pod názvom Veda vo farbách – čo sme zažili v centre biovied.  Teší nás, že po hlasovaní zamestnancov SAV prvé tri miesta získali naše žiačky z prímy B – Milica Viestová, Lea Kratochvílová a Anna Leczo, ktoré si prevzalu dňa 2.februára ocenenia z rúk pani Niederovej zo SAV.

              No ani ostatní nesmútili, pretože dostail malú pozornosť zo SAV, ktorá potešila každého žiaka z PB.

            • Valentínsky tematický týždeň

            • Minulý týždeň sa na našej škole uskutočnil Valentínsky tematický týždeň, kde bol každý deň venovaný inému typu oblečenia. V pondelok sme si spoločne obliekli "crazy" ponožky, v utorok sme boli v tematických farbách, v stredu sme sa ladili s kamarátkou/kamarátom. Štvrtok bol venovaný flanelovej košeli a piatok sme ukončili pohodlne, a to v pyžame. 

            • Gymbilba Racing team

            • Študenti nášho Gymbilba Racing tímu sa vo štvrtok 8. februára zúčastnili prednášok na FEI STU. Z prednášok študenti získali rôzne vedomosti a zručnosti, ako napríklad vlastnosti a regulácia motora, meranie kapacity batérií a ich starostlivosť alebo meranie telemetrie pomocou dataloggeru. Po úvodnom predstavení fakulty sa študenti rozdelili na tímy a každý išiel na prednášku, ktorá ho najviac zaujala. 

              Študenti, ktorí si vybrali kurz datalogger si postavili vlastný microcontroller, ktorý bol napojený na LEDku. Počas stavania sa naučili zapájať malé súčiastky do elektrického obvodu a spájkovať. Lektori im predstavovali schopnosti eChooku,  ako ho postaviť a aké telemetrické dáta môže merať. 

              Ďalší tím sa zaoberal vlastnosťami motora a jeho reguláciou. Študenti merali závislosť prúdu od napätia v motore formuly a závislosť otáčok za minútu od napätia v tom istom motore. Z oboch meraní vytvorili grafy na papier a neskôr aj v programe Scilab. 

              Tím zaoberajúci sa batériami sa zúčastnil pokusu, pri ktorom lektor vybíjal súčasne 2 rovnaké batérie, aby ukázal študentom, ako by mohli pomocou konštantného prúdu z batérie získať väčšie množstvo energie. Študenti sa naučili napájať rôzne elektrické obvody a pomocou ich zmerania zistiť napätie, prúd alebo odpor nielen súčiastok, ale aj vnútorný odpor batérie. 

            • Domov a Punkrock

            • Videli sme dve inscenácie v divadle mladých – Nová scéna. Dielo dánskej autorky Jeanne Tellerovej položilo znepokojujúcu otázku. Kam by ste išli, keby bola u nás vojna? Na príbehu sme sa naučili vnímať pocity a myšlienky ľudí z vojnových oblastí.
              Tlieskali sme aj hercom v inscenácii Punk rock. Bola napísaná na základe skutočnej školskej drámy, ktorá sa stala, lebo jej aktéri tolerovali násilie.
              Obe divadlá sa skončili besedou s odborníkmi. Nabádajú nás zdôveriť sa dospelým, pričom až každá siedma intervencia je účinná.

              Alebo aspoň napíšme na www.viacakonick.sk, čo je Národná linka na pomoc deťom v ohrození.