• Novinky

            • 2% z dane

            • Vážení rodičia a priatelia Gymnázia, Bilíkova 24,

                  opäť sa k Vám obraciame s prosbou o to, aby ste zákonom povolenú časť Vašich daní venovali na Nadáciu LINGUAGYMBIL, teda pre naše gymnázium, v ktorom študujú Vaše deti alebo ktoré ste sami absolvovali, či ste jeho priaznivcom.

                 Vaša pomoc je pre našu školu veľmi dôležitá a úprimne povedané, vzhľadom na situáciu v školstve priam nepostrádateľná, a to bez ohľadu na to, akým zložitým obdobím naša spoločnosť práve prechádza. 

               

              Pre zjednodušenie prikladáme potrebné tlačivá: 

               

              VYHLASENIE_O_POUKAZANI_PODIELU_ZAPLATENEJ_DANE_Z_PRIJMOV_za_rok_2023.pdf

              POTVRDENIE_O_ZAPLATENI_DANE_Z_PRIJMOV_ZO_ZaVISLEJ_CINNOSTI_ZA_ROK_2023.pdf

               

                 Získané prostriedky nám umožnili v minulom roku podporiť mnohé projekty súvisiace so štúdiom našich žiakov, celoškolské výchovno-vzdelávacie aktivity, organizovanie a účasť na predmetových súťažiach a olympiádach, zakúpenie novej interaktívnej techniky a počítačov, zahraničných publikácií a učebníc, učebných pomôcok, ale aj podporiť akcie organizované študentskou radou, rekonštruovať priestory školy slúžiace študentom nielen na výučbu, ale aj oddych a šport a podporovať inovatívne spôsoby vyučovania našich učiteľov.

               

              Údaje pre právnické osoby a fyzické osoby, ktoré si sami podávajú daňové priznanie:

              Nadácia LINGUAGYMBIL

              Právna forma: nadácia

              IČO:  000030849926

              Obchodné meno: Nadácia LINGUAGYMBILSídlo:Ulica: BilíkovaČíslo: 24PSČ: 84419Obec: Bratislava

               

              Za Vašu pomoc a podporu úprimne ďakujeme

              Ing, Daniela Lecká, predsedníčka správnej rady nadácie

              Mgr. Daniel Kasala, riaditeľ školy

            • Valentínsky tematický týždeň

            • Minulý týždeň sa na našej škole uskutočnil Valentínsky tematický týždeň, kde bol každý deň venovaný inému typu oblečenia. V pondelok sme si spoločne obliekli "crazy" ponožky, v utorok sme boli v tematických farbách, v stredu sme sa ladili s kamarátkou/kamarátom. Štvrtok bol venovaný flanelovej košeli a piatok sme ukončili pohodlne, a to v pyžame. 

            • Gymbilba Racing team

            • Študenti nášho Gymbilba Racing tímu sa vo štvrtok 8. februára zúčastnili prednášok na FEI STU. Z prednášok študenti získali rôzne vedomosti a zručnosti, ako napríklad vlastnosti a regulácia motora, meranie kapacity batérií a ich starostlivosť alebo meranie telemetrie pomocou dataloggeru. Po úvodnom predstavení fakulty sa študenti rozdelili na tímy a každý išiel na prednášku, ktorá ho najviac zaujala. 

              Študenti, ktorí si vybrali kurz datalogger si postavili vlastný microcontroller, ktorý bol napojený na LEDku. Počas stavania sa naučili zapájať malé súčiastky do elektrického obvodu a spájkovať. Lektori im predstavovali schopnosti eChooku,  ako ho postaviť a aké telemetrické dáta môže merať. 

              Ďalší tím sa zaoberal vlastnosťami motora a jeho reguláciou. Študenti merali závislosť prúdu od napätia v motore formuly a závislosť otáčok za minútu od napätia v tom istom motore. Z oboch meraní vytvorili grafy na papier a neskôr aj v programe Scilab. 

              Tím zaoberajúci sa batériami sa zúčastnil pokusu, pri ktorom lektor vybíjal súčasne 2 rovnaké batérie, aby ukázal študentom, ako by mohli pomocou konštantného prúdu z batérie získať väčšie množstvo energie. Študenti sa naučili napájať rôzne elektrické obvody a pomocou ich zmerania zistiť napätie, prúd alebo odpor nielen súčiastok, ale aj vnútorný odpor batérie. 

            • Domov a Punkrock

            • Videli sme dve inscenácie v divadle mladých – Nová scéna. Dielo dánskej autorky Jeanne Tellerovej položilo znepokojujúcu otázku. Kam by ste išli, keby bola u nás vojna? Na príbehu sme sa naučili vnímať pocity a myšlienky ľudí z vojnových oblastí.
              Tlieskali sme aj hercom v inscenácii Punk rock. Bola napísaná na základe skutočnej školskej drámy, ktorá sa stala, lebo jej aktéri tolerovali násilie.
              Obe divadlá sa skončili besedou s odborníkmi. Nabádajú nás zdôveriť sa dospelým, pričom až každá siedma intervencia je účinná.

              Alebo aspoň napíšme na www.viacakonick.sk, čo je Národná linka na pomoc deťom v ohrození.

            • Školský ples

            • V piatok 9. februára zorganizovali členovia Študentského parlamentu druhý ročník školského plesu, tentokrát na tému Hollywood. V slávnostne vyzdobenej aule  viac 150 účastníkov opäť  zažilo výnimočný večer plný  hudby, tanca  a zábavy.

              A nechýbal ani kultúrny program - vystúpenie tanečníčok moderného tanca, členov folklórneho súboru Klnka, či krátky koncert dvoch školských kapiel.

              Za fotky ďakujeme Adamovi Malikovi zo IV.AB  

              Dúfame, že sa páčilo a tešíme sa na budúci rok.

            • Akcie január - február

            • Dňa 26.1.2024 našu školu opäť navštívil novinár Vladimír Šnídl, ktorý si pre žiačky a žiakov 3.NA a 3.NB pripravil prednášku spojenú s diskusiou. Témou stretnutia bol kritický prístup pri využívaní sociálnych médií, miera ich konzumovania a zásady pri prijímaní informácií z mediálnych zdrojov. Okrem spomínaných tém sa mohli žiačky a žiaci bezprostredne dozvedieť bližšie informácie o práci novinára.

               

              V spolupráci s organizáciou zmudri.sk sa žiaci 3.NA a 3.NB zúčastnili workshopu s názvom Kritické myslenie a sociálne siete. Okrem diskusie s lektorkou žiacky a žiaci aktívne pracovali na analýze príspevkov influencerov, posudzovali ich etický rozmer a nevyhnutnosť kritického nazerania na ich obsah. 

               

              Dňa 7.februára sme na našej škole privítali hercov činohry SND, ktorí sa žiakom 4.NA a 4.NB predstavili s inscenáciou Čaute. Inscenácia mala netradičné prevedenie formou classroom play, teda predstavenia priamo v triede. Čaute je dielo zamerané na osvetu v oblasti odbúrania predsudkov voči vyhľadaniu psychologickej pomoci a prevencie duševného zdravia.

              V inscenácii sa nám predstavili herci v úlohe Zoje a Šimona, ktorí si prechádzajú neľahkou životnou etapou. Po predstavení sa žiaci stretli s hercami, dramaturgom inscenácie a psychológom a diskutovali o výzvach, ktorým čelia dnešní mladí ľudia.

               

               

            • Laboratórne merania z fyziky na FEI STU

            • Seminaristi z fyziky 6.2.2024 absolvovali zaujímavé merania z fyziky na Oddelení fyziky Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave.

              Študenti merali laboratórne práce:

              Určenie tiažového zrýchlenia matematickým kyvadlom

              Meranie rýchlosti zvuku

              Budenie stojatého vlnenia na strune

              Infračervené žiarenie

              Meranie špecifického náboja elektrónu

              Meranie Planckovej konštanty

              Millikanov experiment

               

              Študentov meranie veľmi zaujalo.

              Po meraniach ešte mali pre nás pripravené tri demonštrácie - gama spektrometria, AFM - mikroskop atómových síl a dozimetria pomocou pasívnych polymérových detektorov.

            • Februárová BIO VÝZVA

            • Od zajtra na našej škole začína FEBRUÁROVÁ BIO VÝZVA.
               

              Cieľom súťaže je získať čo najviac bodov v 4 kategóriách:


              1. Cytológia (7.2. – 13.2.)
              2. Botanika (14.2. – 20.2.)
              3. Zoológia (21.2. – 27.2.)
              4. Somatológia (28.2. – 5.3.)


              Vyhráva súťažiaci, ktorý získa najviac bodov.

              Tešíme sa na Vaše výsledky a držíme prsty. 😊