• Novinky

            • Vianočná Viedeň

            • Správa z vianočnej Viedne I.NA a I.NB: dňa 20.12. sa obe triedy zúčastnili exkurzie v Technickom múzeu vo Viedni. Expozícia je nesmierne zaujímavá, ponúka prierez výrobných strojov všetkého druhu od začiatku priemyselnej revolúcie až po súčasnosť. Žiakom 2 hodiny ledva stačili, aby si pozreli všetko, čo ich zaujalo. Potom sme sa presunuli ma vianočné trhy pred mestskou radnicou, kde sme sa najedli a vyskúšali tradičné rakúske špeciality a idúc do centra poobdivovali okolité historické budovy ako parlament, radnicu a prezidentský palác . Prehliadka mesta pokračovala historickými ulicami s impozantnou vianočnou atmosférou až po Dóm sv. Štefana, kde sme mali možnosť sa nakrátko zastaviť v čase, vypočuť si úryvok piesní v podaní krásneho ženského zboru, vdýchnuť dávku histórie v najstaršej gotickej stavbe v širokom okolí a upokojiť tak všetky zmysly. Pridanou hodnotou návštevy Viedne bol kontakt s ľuďmi a žiakmi z rôznych kultúr ako v múzeu, tak aj v uliciach medzičasom už dvojmiliónovej Viedne.

            • Zbierka na dobrú vec

            • Počas decembra sa na našej škole uskutočnila zbierka trvanlivých potravín a drogérie v spolupráci s Centrom rodiny v Dúbravke. Včera sme spoločne s členmi parlamentu vyzbierané veci odovzdali pani riaditeľke Centra rodiny Alžbete Šporerovej. Podarilo sa nám vyzbierať veľa veci, ktoré urobia radosť sociálne slabším občanom a ich rodinám v Dúbravke a okolí.

              Všetkým, ktorí prispeli, ďakujeme.

            • Matematická prechádzka

            • V stredu 20. decembra sme sa my, žiaci tercie B, spolu s pani učiteľkami Zajičekovou a Demčákovou zúčastnili matematickej vychádzky. Z Bratislavy sme cestovali vlakom do Trenčína. Po príchode do tohto mesta sme sa rozdelili na 5-členné tímy a začali riešiť sedem rôznych matematických úloh, ktorých zadania súviseli s okolím Trenčianskeho hradu. Po náročnej práci sme mali rozchod, a tak  sme stihli   navštíviť aj vianočné trhy. Bol to skvelý deň aj napriek zlému počasiu.

            • Mikulášske balíčky

            • Ďakujeme za zbierku i ľudskosť

              Z nášho gymnázia sme poslali mikulášske balíčky do dúbravského Domova pri kríži. Mikuláš ich však odovzdal o týždeň neskôr ako obvykle. V zariadení sa rozšíril „covid“. Obyvatelia sa i tak veľmi potešili sladkostiam, kozmetike a osobnému listu. S balíčkami dostali aj kus lásky, ľudskosti a spolupatričnosti. Podarilo sa to vďaka vám, všetkým darcom, ktorí ste prispeli do našej zbierky. Veľmi pekne ďakujeme. Pripájame niekoľko fotiek z bytových jednotiek obdarovaných. Väčšina balíčkov však išla na oddelenie ležiacich, kde žijú ľudia s ťažkými diagnózami.Po dohode s vedením domova sme zbierku rozdelili na tri časti. Druhú časť odovzdáme obyvateľom domova na Valentína, aj s kultúrnym programom. Tretiu časť na spoločnom stretnutí gymnazistov a dôchodcov, niekedy na jar. Bude v areáli domova, kde sú krásne altánky a veľa zelene. Budeme sa so seniormi rozprávať, prípadne si zahráme stolný tenis. O podujatiach vás budeme informovať.

            • Školské kolo biologickej olympiády

            • Dňa 11. decembra 2023 sa konalo školské kolo 58.ročníka biologickej olympiády v kategóriách A a B-teoretickopraktických častí.

              Tak ako po minulé roky, aj tento sa súťaž tešila veľkému záujmu. V kategórii A súťažilo 24 študentov, v kategórii B 22 študentov.


              V kategórii A sa na prvých troch miestach umiestnili:
              1.miesto: Zuzana Rybárová, Sp.A
              2.miesto: Elena Magdolenová, Sp.A
              3.miesto: Sofia Strapoňová, Sp.B

               

              V kategórii B sa na prvých troch miestach umiestnili:
              1.miesto: Adela Reľovská, Sx.B
              2.miesto: Alica Bollová, Sx.B
              3.miesto: Pavlína Selčánová, I.NA
               

              Výherkyniam srdečne gratulujeme a postupujúcim do krajského kola prajeme veľa úspechov.

              PK Biológie

            • Zimný SWAP

            • 7.-15. decembra

              sa na našej škole konal Zimný SWAP oblečenia organizovaný žiakmi zo študentskej iniciatívy EkoBilíčka. Žiaci i zamestnanci školy mohli počas veľkých prestávok prísť do priestorov auly odovzdať svoje staršie alebo už nenosené oblečenie a počas posledných dvoch dní si vziať niečo z oblečenia, ktoré priniesli ostatní. Podarilo sa vyzbierať takmer 300 kusov oblečenia, pričom kúsky, ktoré ostali, plánuje organizácia odovzdať charite. Takto aj naša škola počas jedného týždňa vytvorila ekologický secondhand, ktorí zúčastnení využili vo svoj prospech aj v prospech  nášho životného prostredia.

              Ďakujeme všetkým zúčastneným!

            • Dejepisná súťaž

            • Vo štvrtok 23. novembra 2023 sa traja študenti nášho gymnázia Agáta Nováková, Kristián Behún a Richard Horský (všetci traja oktáva A) zúčastnili v starobylom českom meste Cheb medzinárodného finále prestížnej Dejepisnej súťaže študentov gymnázií Českej a Slovenskej republiky. 31. ročník súťaže bol zameraný na európske dejiny medzi Postupimskou a Helsinskou konferenciou, teda na obdobie rokov 1945 – 1975.Po postupe z krajského kola, do ktorého sa prihlásilo 307 gymnázií z oboch republík, obsadili v silnej konkurencii konečné 61. miesto. Za úspešnú reprezentáciu školy im ďakujeme.

            • Vianočná pošta

            • V školskom roku 2023/24 sa do Vianočnej pošty zapojila  aj tercia B. Neznámym starkým do domovov spolu odoslali 32 pozdravov. Každý pozdrav bol jedinečný, keďže žiaci na prednú stranu nakreslili vlastný obrázok s vianočnou tematikou  a dovnútra pozdravu napísali vlastné želania, ktoré starkých určite potešia.

            • Viedenský Dom mora

            • Zažiť trocha exotiky pred Vianocami? Pre študentov III.AA a III.AB to nebol žiaden problém. 12. decembra 2023 absolvovali biologickú exkurziu v Dome mora. Nachádza sa v starej protileteckej veži z druhej svetovej vojny. Na jedenástich poschodiach nájdete sladkovodné a morské ryby z celého sveta, austrálsky dobrodružný svet, 360-stupňovú žraločiu nádrž, atlantický tunel, príbojový útes, tropický dom, zvieratá z oblasti Madagaskaru, krokodílí park a mnohé iné expozície.  Najväčší záujem vzbudili žraloky, raje, korytnačky, hrotnáče, varan komodský, krokodíl, pytóny, anakonda, voľne pobehujúce opice a poletujúce papagáje. Zážitok z exkurzie umocnila prechádzka historickým centrom so zakončením na vianočných trhoch.

               

            • Exkurzia v Brne

            • Dňa 12.decembra sa žiaci prímy A a prímy B zúčastnili na dejepisnej exkurzii v Brne. Najprv ale navštívili Papilóniu - Motýlí dům BRNO.Potom sa presunuli na Zelný trh, kde si prešli aj Vianočné trhy a ochutnali rôzne domáce či zahraničné jedlá.Po trhoch sa presunuli do Moravského zemského múzea - Pavilon Anthropos s výkladom, kde pozornosť žiakov upútal  3,5 m vysoký model mamuta v životnej veľkosti. Pavilón Anthropos obsahuje rozsiahlu expozíciu o pôvode a vývoji človeka a začiatkoch jeho kultúry. Expozícia o najstarších dejinách osídlenia Moravy i celého európskeho kontinentu je tvorená 3 základnými celkami: Morava lovcov a zberačov, Najstaršie umenie Európy a Paleolitické technológie. V druhej časti sa nachádzajú aktuálne poznatky z výskumu evolúcie človeka a počiatkov jeho kultúry: Genetika vo vývoji človeka, Príbeh ľudského rodu, doplnené navyše predstavením správania a života človeku najbližších tvorov – primátov, prezentované v časti Primáti naša rodina.

              Žiakom sa exkurzia páčila a obohatila ich o nové vedomosti.

            • Dejepisná exkurzia v Kopčanoch a Brne

            • Dňa 11.decembra sa žiaci sekundy A a sekundy B zúčastnili na dejepisnej exkurzii v Kopčanoch a Brne. Najprv navštívili kostolík sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch - je jedným z najstarších kostolíkov na Slovensku. Podľa najnovších výskumov pochádza ešte z čias Veľkej Moravy z 9.-10. storočia. Žiakom dejiny kostolíka a Veľkej Moravy priblížila p. lektorka Záhorského múzea v Kopčanoch Ing. Lýdia Jandová. Následne sa žiaci presunuli do Brna, kde si prešli aj Vianočné trhy na Zelným trhu a ochutnali rôzne domáce či zahraničné jedlá. Po trhoch sa presunuli do Moravského zemského múzea - expozície Veľká Morava s výkladom od p. lektora Mgr. Patrika Galetu, kde žiaci mohli vidieť keramiku, šperky, nástroje, meče a iné artefakty z obdobia Veľkej Moravy.

              Žiakom sa exkurzia páčila a obohatila ich o nové vedomosti.

            • Exkurzia v Krakowe

            • V dňoch od 27.- 29. novembra sa študenti septimy A a septimy B zúčastnili dejepisnej exkurzie Krakow - Wieliczka - Osvienčim. Prvý deň spoznali osudy židovského obyvateľstva v Osvienčime, druhý deň si prešli centrum mesta Krakow s jeho významnými pamiatkami a prezreli si aj Vianočné trhy. Posledný deň navštívili soľnú baňu Wieliczka.

            • Tanzánia - divoké srdce Afriky

            • V stredu 13.decembra sa žiaci prím až kvárt zúčastnili premietania filmu na tému Tanzánia - divoké srdce Afriky v DK Dúbravka. Premietanie organizuje celoštátny vzdelávací projekt Svet okolo nás, ktorý žiakom približuje rôzne kúty našej planéty pútavou formou. Program sa sústreďuje nielen na geografické, biologické a geologické aspekty danej oblasti, ale aj na charakteristiku domáceho obyvateľstva, jeho zvyky, tradičné jedlá a bežný život a prepája tak znalosti z rôznych predmetov.

              Po premietaní nasledovala diskusia, počas ktorej mohli naši žiaci klásť otázky priamo cestovateľom Martinovi a Ivanovi, ktorí film vytvorili. O tom, že žiakov film veľmi zaujal, svedčilo obrovské množstvo ich otázok, na ktoré cestovatelia ochotne a trpezlivo odpovedali.

              Sme veľmi radi, že sme sa programu mohli zúčastniť aj tento rok a už teraz sa tešíme na budúcoročné premietanie o Indonézii! 🌍

            • Geography Game Night

            • Vo štvrtok 7. decembra 2023 sa na Bilíčke konala Noc geografických hier (Geography Game Night), ktorá prebiehala bilingválne. Táto jedinečná udalosť sa stala skvelou príležitosťou pre žiakov z rôznych tried stretnúť sa, zabaviť sa a zároveň sa dozvedieť niečo nové o svete okolo nás.
              Celá noc bola plná vzdelávania, zábavy a súťaží. Žiaci sa stretli v školskej aule, kde mali na výber z rôznych geografických hier a aktivít. Na začiatku sa rozdelili do tímov a následne kreatívne pomenovali svoje tímy: Chilli Peppers, Rio de Janero, Mystery Inc. a Holy Trinity. Prvá časť noci bola zameraná na riešenie kvízových otázok z rôznych oblastí geografie sveta, ktorú si pripravila pani učiteľka Ligačová.


              Po odmenení víťazov sa žiaci zabavili rôznymi geografickými hrami ako priraďovanie vlajok ku krajinám, snažili sa zapamätať si čo najviac otázok o Slovensku za desať  sekúnd alebo si vybrali z rozmanitých geografických spoločenských hier.


              Neskôr žiaci súťažili v rýchlostnej hre, kde mali v čo najkratšom čase poskladať puzzle ručne maľovanej fyzickej mapy Eurázie. Táto činnosť nielenže testovala ich znalosti geografie, ale tiež rozvíjala ich tímovú prácu. Bolo ohromujúce sledovať, ako žiaci v tímoch spolupracovali a rýchlo reagovali, aby zdolali súperov. Najrýchlejší tím bol odmenený.


              Po týchto aktivitách mali žiaci možnosť súťažiť v geograficom kvíze, ktorý testoval ich vedomosti z Európy. Tento si pre nich pripravila pani učiteľka Szabó. Víťazstvo bolo tesné do poslednej chvíle. Každý kvíz bol plný napätia, keď tímy súperili o ceny a uznanie. Do súťaží sa zapojili aj pani učiteľka Marikovská a pán učiteľ Križan, ktorí svoje tímy silno povzbudzovali a sami sa dobre zabavili.


              Na záver noci si žiaci preverili svoje vedomosti v hre Who wants to be a millionaire, kde si pri náročných otázkach volili aj priateľa na telefóne alebo radu obecenstva. A túto noc na Bilíčke sa zrodilo  aj zopár milionárov.
              Celá noc bola nielen vzdelávacou, ale aj zábavnou udalosťou. Spojila žiakov rôznych tried a ročníkov a umožnila im rozvinúť ich záujem o geografiu, zatiaľ čo si užívali spoločný čas so svojimi spolužiakmi.

              Noc geografických hier podnecuje zvedavosť a lásku žiakov k poznaniu o svete, v ktorom žijeme, a stala sa tradičnou udalosťou, na ktorú sa žiaci môžu tešiť aj budúci rok.

            • Z lavíc do laboratória: študenti semináru z chémie v praktickom teréne

            • Dňa 7. decembra sa študenti semináru z chémie zúčastnili pútavých laboratórnych cvičení na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. Tieto cvičenia sa sústredili na anorganickú a analytickú chémiu a študenti aktívne pracovali v laboratóriu.  

              Ich účasť v laboratóriu prispela k obohateniu ich chemickej praxe a zdôraznila význam praktického pôsobenia v oblasti chémie. Okrem nových skúseností si odniesli aj malú pamiatku, čo podčiarkuje výnimočnosť tohto podujatia. 

            • Nechajte ma byť takou, aká som

            • Dňa 6.12.2023 sa v novozrekonštruovanej budove Starého evanjelického lýcea na Konventnej ulici konalo slávnostné otvorenie výstavy Nechajte ma byť takou, aká som – životný príbeh Anny Frankovej.

              Táto výstava vďaka Nadácii Milana Šimečku zavítala na viaceré školy na celom Slovensku.  Pripomína nám nielen autentický príbeh Anny Frankovej – unikátne svedectvo tragédie doby očami tínedžerky, ale zároveň nás vyzýva k tolerancii a rešpektovaniu inakosti. Oslovuje najmä mladých, aby sa zamysleli nad predsudkami a rôznymi formami diskriminácie, ktoré sú žiaľ stále súčasťou našich životov.

              Výstavou sprevádzali vybraní študenti nášho gymnázia a svoju úlohu zvládli výborne, čo dokazuje aj certifikát, ktorý získali.

              V januári 2024 bude výstava nainštalovaná v priestoroch našej školy , kde si ju budú môcť vidieť naši študenti i návštevníci z ostatných dúbravských škôl.

            • Návšteva Viedne

            • Dňa 5.12. navštívili žiaci tried III.C a I.AA predvianočnú Viedeň. Ako prvé sme navštívili technické múzeum v blízkosti Schönbrunnu. Počas prehliadky mali žiaci za úlohu vypracovať pracovný list zameraný na vystavené objekty z rôznych kategórií (napr. domácnosť, doprava, veda). Múzeum bolo veľmi zaujímavé a každý si tam našiel to svoje. Keď už sa blížil čas obeda, autobusom sme sa presunuli na najznámejšiu ulicu Mariahilfer Straße, kde žiaci dostali  rozchod. Čerešničkou na torte boli krásne vianočné trhy pred radnicou, kde sme sa občerstvili punčom.

              Vedúcou zájazdu bola pani učiteľka Janka Koreňová a s exkurziou jej pomáhali pán učiteľ Radim Kovařík a Lujza Grambličková.

            • Exkurzia vo Viedni

            • Na sv. Mikuláša absolvovali triedy II.C, sexta A a sexta B prírodovedeckú exkurziu vo Viedni, ktorú sme si spríjemnili predvianočnou atmosférou na Vianočných trhoch. Deň nám začal krásnym hustým snežením a milým sladkým prekvapením od p. šoféra a nášho sprievodcu p. Mirca. Našou prvou zastávkou bola návšteva vojensko-historického múzea vo Viedni, v ktorom sme si mohli prezrieť dobové zbrane a uniformy. Následne sme sa presunili do centra mesta, kde sme si mohli vychutnať predvianočnú atmosféru na Vianočných trhoch okolo Stephansplatz a preplnenými uličkami mesta Viedeň sme sa presunuli na hlavné trhy pred budovu radnice. Hlavný program exkurzie sme si nechali na záver – Prírodovedecké múzeum. Úlohou žiakov bolo pozorovať modely živočíchov, o ktorých sme sa učili na hodinách biológie. Bonusovou úlohou bolo nájsť model Latimérie divnej (Latimeria chalumnae). Deň sme zakončili priateľskou guľovačkou, ktorej súčasťou boli aj vyučujúci p. Kekeláková, p. Karpeľová a p. Horka.

            • Mikuláš na Bilíčke

            • 7. decembra ste na chodbách našej školy mohli stretnúť Mikuláša so svojimi pomocníkmi.

              Tí, ktorí poslúchali, boli odmenení, tí ktorí menej, boli zafarbení 😉 Ale všetci sme sa dobre zabavili.