• Novinky

            • Exkurzia v Krakowe

            • V dňoch od 27.- 29. novembra sa študenti septimy A a septimy B zúčastnili dejepisnej exkurzie Krakow - Wieliczka - Osvienčim. Prvý deň spoznali osudy židovského obyvateľstva v Osvienčime, druhý deň si prešli centrum mesta Krakow s jeho významnými pamiatkami a prezreli si aj Vianočné trhy. Posledný deň navštívili soľnú baňu Wieliczka.

            • Tanzánia - divoké srdce Afriky

            • V stredu 13.decembra sa žiaci prím až kvárt zúčastnili premietania filmu na tému Tanzánia - divoké srdce Afriky v DK Dúbravka. Premietanie organizuje celoštátny vzdelávací projekt Svet okolo nás, ktorý žiakom približuje rôzne kúty našej planéty pútavou formou. Program sa sústreďuje nielen na geografické, biologické a geologické aspekty danej oblasti, ale aj na charakteristiku domáceho obyvateľstva, jeho zvyky, tradičné jedlá a bežný život a prepája tak znalosti z rôznych predmetov.

              Po premietaní nasledovala diskusia, počas ktorej mohli naši žiaci klásť otázky priamo cestovateľom Martinovi a Ivanovi, ktorí film vytvorili. O tom, že žiakov film veľmi zaujal, svedčilo obrovské množstvo ich otázok, na ktoré cestovatelia ochotne a trpezlivo odpovedali.

              Sme veľmi radi, že sme sa programu mohli zúčastniť aj tento rok a už teraz sa tešíme na budúcoročné premietanie o Indonézii! 🌍

            • Geography Game Night

            • Vo štvrtok 7. decembra 2023 sa na Bilíčke konala Noc geografických hier (Geography Game Night), ktorá prebiehala bilingválne. Táto jedinečná udalosť sa stala skvelou príležitosťou pre žiakov z rôznych tried stretnúť sa, zabaviť sa a zároveň sa dozvedieť niečo nové o svete okolo nás.
              Celá noc bola plná vzdelávania, zábavy a súťaží. Žiaci sa stretli v školskej aule, kde mali na výber z rôznych geografických hier a aktivít. Na začiatku sa rozdelili do tímov a následne kreatívne pomenovali svoje tímy: Chilli Peppers, Rio de Janero, Mystery Inc. a Holy Trinity. Prvá časť noci bola zameraná na riešenie kvízových otázok z rôznych oblastí geografie sveta, ktorú si pripravila pani učiteľka Ligačová.


              Po odmenení víťazov sa žiaci zabavili rôznymi geografickými hrami ako priraďovanie vlajok ku krajinám, snažili sa zapamätať si čo najviac otázok o Slovensku za desať  sekúnd alebo si vybrali z rozmanitých geografických spoločenských hier.


              Neskôr žiaci súťažili v rýchlostnej hre, kde mali v čo najkratšom čase poskladať puzzle ručne maľovanej fyzickej mapy Eurázie. Táto činnosť nielenže testovala ich znalosti geografie, ale tiež rozvíjala ich tímovú prácu. Bolo ohromujúce sledovať, ako žiaci v tímoch spolupracovali a rýchlo reagovali, aby zdolali súperov. Najrýchlejší tím bol odmenený.


              Po týchto aktivitách mali žiaci možnosť súťažiť v geograficom kvíze, ktorý testoval ich vedomosti z Európy. Tento si pre nich pripravila pani učiteľka Szabó. Víťazstvo bolo tesné do poslednej chvíle. Každý kvíz bol plný napätia, keď tímy súperili o ceny a uznanie. Do súťaží sa zapojili aj pani učiteľka Marikovská a pán učiteľ Križan, ktorí svoje tímy silno povzbudzovali a sami sa dobre zabavili.


              Na záver noci si žiaci preverili svoje vedomosti v hre Who wants to be a millionaire, kde si pri náročných otázkach volili aj priateľa na telefóne alebo radu obecenstva. A túto noc na Bilíčke sa zrodilo  aj zopár milionárov.
              Celá noc bola nielen vzdelávacou, ale aj zábavnou udalosťou. Spojila žiakov rôznych tried a ročníkov a umožnila im rozvinúť ich záujem o geografiu, zatiaľ čo si užívali spoločný čas so svojimi spolužiakmi.

              Noc geografických hier podnecuje zvedavosť a lásku žiakov k poznaniu o svete, v ktorom žijeme, a stala sa tradičnou udalosťou, na ktorú sa žiaci môžu tešiť aj budúci rok.

            • Z lavíc do laboratória: študenti semináru z chémie v praktickom teréne

            • Dňa 7. decembra sa študenti semináru z chémie zúčastnili pútavých laboratórnych cvičení na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. Tieto cvičenia sa sústredili na anorganickú a analytickú chémiu a študenti aktívne pracovali v laboratóriu.  

              Ich účasť v laboratóriu prispela k obohateniu ich chemickej praxe a zdôraznila význam praktického pôsobenia v oblasti chémie. Okrem nových skúseností si odniesli aj malú pamiatku, čo podčiarkuje výnimočnosť tohto podujatia. 

            • Nechajte ma byť takou, aká som

            • Dňa 6.12.2023 sa v novozrekonštruovanej budove Starého evanjelického lýcea na Konventnej ulici konalo slávnostné otvorenie výstavy Nechajte ma byť takou, aká som – životný príbeh Anny Frankovej.

              Táto výstava vďaka Nadácii Milana Šimečku zavítala na viaceré školy na celom Slovensku.  Pripomína nám nielen autentický príbeh Anny Frankovej – unikátne svedectvo tragédie doby očami tínedžerky, ale zároveň nás vyzýva k tolerancii a rešpektovaniu inakosti. Oslovuje najmä mladých, aby sa zamysleli nad predsudkami a rôznymi formami diskriminácie, ktoré sú žiaľ stále súčasťou našich životov.

              Výstavou sprevádzali vybraní študenti nášho gymnázia a svoju úlohu zvládli výborne, čo dokazuje aj certifikát, ktorý získali.

              V januári 2024 bude výstava nainštalovaná v priestoroch našej školy , kde si ju budú môcť vidieť naši študenti i návštevníci z ostatných dúbravských škôl.

            • Návšteva Viedne

            • Dňa 5.12. navštívili žiaci tried III.C a I.AA predvianočnú Viedeň. Ako prvé sme navštívili technické múzeum v blízkosti Schönbrunnu. Počas prehliadky mali žiaci za úlohu vypracovať pracovný list zameraný na vystavené objekty z rôznych kategórií (napr. domácnosť, doprava, veda). Múzeum bolo veľmi zaujímavé a každý si tam našiel to svoje. Keď už sa blížil čas obeda, autobusom sme sa presunuli na najznámejšiu ulicu Mariahilfer Straße, kde žiaci dostali  rozchod. Čerešničkou na torte boli krásne vianočné trhy pred radnicou, kde sme sa občerstvili punčom.

              Vedúcou zájazdu bola pani učiteľka Janka Koreňová a s exkurziou jej pomáhali pán učiteľ Radim Kovařík a Lujza Grambličková.

            • Exkurzia vo Viedni

            • Na sv. Mikuláša absolvovali triedy II.C, sexta A a sexta B prírodovedeckú exkurziu vo Viedni, ktorú sme si spríjemnili predvianočnou atmosférou na Vianočných trhoch. Deň nám začal krásnym hustým snežením a milým sladkým prekvapením od p. šoféra a nášho sprievodcu p. Mirca. Našou prvou zastávkou bola návšteva vojensko-historického múzea vo Viedni, v ktorom sme si mohli prezrieť dobové zbrane a uniformy. Následne sme sa presunili do centra mesta, kde sme si mohli vychutnať predvianočnú atmosféru na Vianočných trhoch okolo Stephansplatz a preplnenými uličkami mesta Viedeň sme sa presunuli na hlavné trhy pred budovu radnice. Hlavný program exkurzie sme si nechali na záver – Prírodovedecké múzeum. Úlohou žiakov bolo pozorovať modely živočíchov, o ktorých sme sa učili na hodinách biológie. Bonusovou úlohou bolo nájsť model Latimérie divnej (Latimeria chalumnae). Deň sme zakončili priateľskou guľovačkou, ktorej súčasťou boli aj vyučujúci p. Kekeláková, p. Karpeľová a p. Horka.

            • Mikuláš na Bilíčke

            • 7. decembra ste na chodbách našej školy mohli stretnúť Mikuláša so svojimi pomocníkmi.

              Tí, ktorí poslúchali, boli odmenení, tí ktorí menej, boli zafarbení 😉 Ale všetci sme sa dobre zabavili.

            • VYSOKOŠKOLÁKMI na Mikuláša

            • Študenti spoločensko-vedného seminára navštívili na Mikuláša vysokú školu sociálnych vied: BISLA v Bratislave.

              Zažili akademickú atmosféru seminárov s rektorom vysokej školy, politológom Doc. Samuelom Abrahámom PhD. a politologičkou a sociologičkou Mgr. Dagmar Kusou PhD.

            • Zapojme sa do zbierky

            • Blížia sa Vianoce a naša škola sa aj v tomto roku zapojí do zbierky trvanlivých potravín a drogérie organizovanej Centrom rodiny v Dúbravke.

              Trvanlivé potraviny a drogériu môžete priniesť každý deň počas veľkej prestávky do vestibulu školy od 4. - 20. decembra.

              Zbierka je určená pre sociálne slabších občanov a rodiny v Dúbravke a okolí.

              Ďakujeme za každý príspevok.

            • Jazykový pobyt v Španielsku

            • V októbri naši druháci spolu s p. učiteľkou Silviou Czafikovou absolvovali jazykový pobyt v španielskom Alicante.

              Kurz v jazykovej škole so španielskou učiteľkou Anou bol plný interaktívnych aktivít nielen v učebniach, ale aj v uliciach mesta či v múzeách. Okrem školy si žiaci precvičili svoje jazykové schopnosti aj v hostiteľských rodinách, kde mohli okúsiť hispánsku kultúru na vlastnej koži.

              Neprišli sme sa však iba učiť! Vyšli sme na hradný kopec a z Castillo de Santa Bárbara sme si pozreli výhľad na celé mesto. Navštívili sme Museo Taurino - múzeum toreádorstva a dozvedeli sa zaujímavosti o histórii býčích zápasov. Videli sme archeologické múzeum a múzeum Hogueras, kde sme sa zoznámili s lokálnym sviatkom "hogeras de San Juan”. Pri každodenných prechádzkach mestom sme ochutnali miestne špeciality – churros con chocolate či Paellu a nevynechali sme ani pláž. Porovnali sme more a piesok rovno na dvoch - mestskej pláži Postiguet aj o niečo vzdialenejšej San Juan. 

              Naši Biličkári si z Alicante odniesli okrem certifikátu o absolvovaní jazykového kurzu aj množstvo zážitkov a nezabudnuteľných spomienok.
               

            • Erasmus+ v Írsku

            • V dňoch 11. 11. až 20. 11. sa 10 študentov z tried II.AAII.AB zúčastnilo výmeny Erasmus+ v malebnom írskom mestečku Gorey.

              Do Írska sme sa prepravili z Viedne írskou leteckou spoločnosťou.

              Výmenný pobyt sa konal pod záštitou írskeho senátora Malcolma Byrna a k jeho realizácii dopomohol veľvyslanec Slovenskej republiky v Írskej republike, Jeho Excelencia Andrej Droba. Naša škola je prvou slovenskou školou, ktorá uzavrela partnerstvo s írskou strednou školou. Aj preto boli naši študenti slávnostne pohostení na veľvyslanectve Slovenskej republiky v Dubline.

              Študenti bývali v miestnych rodinách, ochutnali írske jedlá a navštevovali hodiny na škole Gorey Educate Together Secondary School, kde spoznali írsky spôsob výučby. Navštívili hodiny angličtiny, dejepisu, varenia a chémie a naučili sa základy írskeho jazyka.

              Ďalej navštívili írsky parlament (Daíl Éireann) a senát (Seanad Éireann), kde boli írskymi senátormi zvlášť privítaní.  Na radnici mesta Gorey bol študentom slávnostne odovzdaný obraz významného goreyského umelca.

              V rámci spoznávania Írska študenti navštívili najstarší európsky maják Hook Lighthouse, prístavné mesto Wexford Town a írske hlavné mesto Dublin, kde im učarovalo najmä Národné múzeum archeológie a obchodná ulica Grafton Street.  Zoznámili sa s mestečkom Gorey a tiež priľahlými obcami, v ktorých bývala väčšina rodín. Obzvlášť sa im páčilo Írske more, pláže, útesy a dublinské čajky.

              Jazykové schopnosti, ktoré nadobudli v anglickom bilingválnom programe na našom gymnáziu, im umožnili skoro bezproblémovú komunikáciu, vďaka čomu spoznali nových kamarátov a nadobudli zážitky na celý život.

               

            • Návšteva našich študentov v Grécku

            • Program Erasmus+ znovu očaril našich študentov, tentokrát v Grécku. Malebné mestečko Kalamata umožnilo spoznať grécku kultúru, kuchyňu, vrúcnych ľudí a predebatovať závažné svetové problémy s našimi gréckymi priateľmi a zároveň ponúknuť ich riešenia.

              V nedeľu 19.11. sme sa autobusom prepravili z Bratislavy do Viedne, odkiaľ sme lietadlom prešli ponad Maďarsko, Srbsko, Bulharsko, až sme sa napokon dostali nad naše vysnívané Grécko. Pristáli sme v hlavnom meste Aténach, kde nás už čakal autobus do Kalamaty.

              S podporou pani profesorky Kristíny Ligačovej a pána profesora Matúša Horku sme mali možnosť vidieť a spoznať vyučovanie v škole Second Lykeo of Kalamata, proces výroby gréckeho kalamatského olivového oleja, spoznať históriu regiónu Messeina, predebatovať plány Kalamaty s jej starostom  a zatancovať si tradičné grécke tance sirtaki a kalamatianos. Spoločne sme ochutnali pravú grécku atmosféru počas futbalového zápasu v malej reštaurácii v centre mesta, kde nechýbalo ani regionálne jedlo - suvlaki.

              Keďže je toto mestečko pomerne malé, nohy boli náš najčastejší dopravný prostriedok. Videli sme krásne more s plážami, centrum s nádhernou architektúrou a hory, ktoré sa tiahli až za obzor.

              Počasie nám naozaj prialo. Pri odchode nám Slovensko mávalo za pomoci vločiek, preto teplúčko Kalamaty, len s krátkou prehánkou v stredu, nám o to viac zdvihlo náladu.

              Na záver sme to zaklincovali dobrovoľníctvom – čistením pláže. Je smutné, ako po toľkých predebatovaných hodinách po celom svete o recyklácii a správnom spracovaní odpadkov sa ešte stále našli kilá a kilá smetí. No odišli sme s dobrým pocitom na duši, že sme pomohli aspoň nejakým spôsobom. Všetkým nám bolo smutno pri odchode, padlo aj pár sĺz, no vrátili sme sa domov s krásnymi spomienkami. Hlavná myšlienka tohto projektu je spájať ľudí z rôznych krajín a kultúr, čo sa znovu potvrdilo aj tentokrát.

              Ďakujeme Erasmus, za neopakovateľnú skúsenosť a nových priateľov.

            • Infomeeting

            • INFOMEETING - tradičné stretnutie maturantov nemeckého bilingválneho štúdia s absolventami Bilíčky, ktorí už študujú na vysokých školách, sa konalo 24.11. v zborovni školy. O stretnutie bol veľký záujem z oboch strán. Informácie o štúdiu na vysokých školách na Slovensku, v Čechách, Rakúsku či Nemecku, určite pomôžu maturantom pri rozhodovaní, čo ďalej.

              Elena Kubáčková

            • Exkurzia Krakow - Wieliczka - Osvienčim

            • Študenti štvrtého ročníka bilingválneho štúdia sa v dňoch 20. - 22. novembra zúčastnili dejepisnej exkurzie Krakow - Wieliczka - Osvienčim. Počas troch dní spoznali osudy židovského obyvateľstva v Osvienčime, krásy mesta Krakow a v neposlednom rade soľnú baňu Wieliczka. Všetci sme si exkurziu užili. Už teraz sa tešíme sa na ďalšie.

            • Dúbravská kvapka krvi

            • Študenti štvrtých a piatych ročníkov sa zúčastnili Dúbravskej kvapky krvi a darovali to najcennejšie - krv, ktorá pomôže zachrániť život a zdravie mnohým ľuďom.

              Ďakujeme.

            • Univerzitná knižnica nás očarila

            • V priebehu novembra študenti kvínt a prvých ročníkov v rámci hodín slovenského jazyka  navštívili Univerzitnú knižnicu v Bratislave, ktorá je najstaršou a najväčšou vedeckou knižnicou v Slovenskej republike.

              Žiaci mali možnosť vidieť, ako takáto knižnica funguje a aké ďalšie služby ponúka. 

              Dúfame, že mnohí si sem nájdu cestu aj vo svojom voľnom čase.

            • Filmový večierok

            • Vo štvrtok 16. novembra sa uskutočnil filmový večer. Pre študentov sme pripravili dva filmy - Občiansky preukaz, ktorým sme si pripomenuli výročie Nežnej revolúcie a rozprávka Spláchnutý. Už teraz sa tešíme na ďalšie podobné akcie.

              Študentský parlament

            • Pyžamová párty

            • Dnes 16. novembra sme si spoločne so študentami pripravili pyžamový deň.

              Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili. Už teraz sa tešíme na ďaľšie tematické dni.

               

              Študentský parlament.