• Novinky

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • Dňa 9.11.2018 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktorého sa súťažilo 46 žiakov v 7 rôznych kategóriách. Výsledky si môžete pozrieť na stránkach predmetovej komisie anglického jazyka.

              Odovzdávanie cien bude prebiehať v stredu 14.11.2018 cez veľkú prestávku v átriu za jedálňou.

              Za PK ANJ, M.Popluhárová

            • Medzinárodné certifikáty KET, PET, FCE, CAE, IELTS z anglického jazyka

            • skúšobné testovanie – príležitosť pre našich žiakov

              Dňa 7.11.2018 na našej škole úspešne prebehlo testovanie medzinárodnej skúšky IELTS, ktorého sa zúčastnili žiaci oktávy B, IV.AA a septimy A (spolu 15 žiakov), ktorí mali jedinečnú príležitosť absolvovať až 3 časti skúšky zo 4 (okrem hovorenia). Niektorí z nich sa na túto skúšku aj pripravujú, takže využili možnosť si ju vyskúšať priamo v škole.Táto skúška je jednou z požiadaviek ako vstupná jazyková skúška na univerzity v zahraničí (aj v rámci Európskej únie) alebo ako požiadavka na rôzne druhy víz do anglicky hovoriacich krajín (Austrália, Nový Zéland, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska alebo Kanada).

              Okrem IELTS prebehlo aj testovanie medzinárodných skúšok KET (úroveň A2 - 3 časti skúšky zo 4 a PET (úroveň B – 2 časti skúšky zo 4), ktorého sa zúčastnilo spolu 60 žiakov z 1.AA, 1.AB a kvarty A.

              Dňa 17.10.2018 prebehlo u nás prvé testovanie v tomto školskom roku, v ktorom si 35 žiakov 4. a 5. ročníka anglického bilingválneho štúdia vyskúšalo jednu časť písomnej časti medzinárodnej skúšky CAE (úroveň C1) a ďalších 30 žiakov 3. ročníka a časť žiakov 4. ročníka anglického bilingválneho štúdia tiež jednu časť písomnej časti medzinárodnej skúšky FCE (úroveň B2).

              V ďalšom období pripravujeme v spolupráci s International House Bratislava toto testovanie aj pre žiakov ostatných typov štúdií. 

              Naša škola ponúka svojim žiakom vyskúšať si priebeh rôznych typov medzinárodných skúšok na rôznych úrovniach v rámci vyučovania. Žiaci dostávajú možnosť vyskúšať si jednotlivé úlohy daných skúšok, ktoré im medzinárodné testovacie centrum ohodnotí a odošle spätnú väzbu o tom, aký výsledok by žiaci dosiahli, ak by túto skúšku absolvovali reálne. Táto jedinečná príležitosť pre našich žiakov je zdarma a nemá vplyv na výsledky štúdia, napriek tomu má významný vplyv na motiváciu žiakov. Okrem iného majú žiaci možnosť porovnať si, či požadovaná úroveň ich znalostí zodpovedá medzinárodnej úrovni podľa Európskeho jazykového rámca pre cudzie jazyky.

              Za PK ANJ, PaedDr. Monika Popluhárová

            • Návšteva primátorov a veľvyslancov

            • Dňa 12.9. 2018 navštívil našu školu primátor Viedne Michael Ludwig v sprievode primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, rakúskeho veľvyslanca na Slovensku Helfrieda Carla, slovenského veľvyslanca v Rakúsku Petra Mišíka a zástupcov oboch magistrátov a médií.

              Napriek vyťaženému pracovnému programu  prejavili obaja primátori záujem o stretnutie s našimi študentmi z nemeckých bilingválnych tried. Nemecké bilingválne štúdium na našej škole začalo v roku 1990 práve vďaka podpore rakúskeho ministerstva školstva a veľa našich absolventov študuje alebo pracuje v Rakúsku.

              Naši maturanti z bilingválnych tried V.AA a V.AB diskutovali  so vzácnymi hosťami o aktuálnych témach. Zaujímali ich predovšetkým spoločné projekty oboch miest, dosiahnuté úspechy, migrácia študentov a  plány hlavne v oblasti dopravy ( bikesharing, prepojenie našich letísk či rozvoj lodnej dopravy).

              Návšteva Bratislavy bola prvou zahraničnou cestou viedenského primátora. Symbolicky pricestoval vlakom, aby podporil umelecký projekt „T.R.A.M. – cesta časom Viedeň – Bratislava“, ktorý iniciovalo rakúske veľvyslanectvo v Bratislave a ktorého cieľom je podpora kultúrnej mobility medzi našimi krajinami. V štyroch vozňoch vlakovej súpravy sú inštalované výstavy súčasného rakúskeho a slovenského umenia.

              Tento zážitok si môžete vychutnať aj vy, milí žiaci a rodičia, ak pocestujete do Viedne vlakom do konca novembra.

               

            • ISIC a doprava

            • Pred odchodom na prázdniny si aktivujte dopravu, nech môžete využívať zľavy aj cez prázdniny. Pošlite SMS podľa priložených pokynov, počkajte na spätnú SMS a potom priložte ISIC kartu k terminálu pred riaditeľstvom školy.

            • Hodnotenie slovenských škôl v externej maturitnej skúške

            • Výsledky škôl v externej časti maturitných skúšok nájdete na stránke NÚCEM:

               

              http://dataportal.nucem.sk/Dataportal-web/web/vysledky/2018/maturita/index.xhtml

               

              Dozviete sa tu, že v poradí škôl (podľa percentilu úspešnosti) sme sa umiestnili takto:

               

              Predmet                             počet hodnotených škôl/poradie našej školy v rebríčku

              Slovenský jazyk a literatúra                         676/33

              Anglický jazyk úroveň C1                              41/4

              Anglický jazyk úroveň B2                              439/38

              Nemecký jazyk úroveň C1                           6/1

              Nemecký jazyk úroveň B2            nehodnotené, mali sme len 1 žiačku

              Matematika                                                      344/1

               

              Prezentované výsledky dokumentujú vysokú úroveň poskytovaných vedomostí študentom našimi pedagógmi a veľkú mieru vedomostí, ktoré študenti našej školy preukázali na EČ MS 2018.  Za tieto dosiahnuté výsledky patrí veľká vďaka v prvom rade našim maturantom a v neposlednom rade aj pedagógom, ktorí ich počas stredoškolského štúdia viedli a odovzdávali im vedomosti. 

               

              Ján Dančík

            • TESTOVANIE PISA 2018 na našej škole.

            • PISA 2018 -testovanie žiakov na našej škole

               

              PISA – čitateľská, matematická a prírodovedná gramotnosť 15-ročných žiakov ZŠ a SŠ

              Štúdia OECD PISA zisťuje výsledky vzdelávania z pohľadu požiadaviek trhu práce (t. j. funkčnú gramotnosť žiakov z hľadiska teórie celoživotného vzdelávania sa) a sústreďuje sa na žiakov v posledných rokoch povinnej školskej dochádzky.

              Štúdia PISA sa uskutočňuje od roku 2000 v trojročných cykloch. Hlavnou testovanou oblasťou prvého cyklu štúdie OECD PISA bola čitateľská gramotnosť.

              Slovenská republika, už ako členská krajina OECD, sa prvýkrát zúčastnila štúdie PISA v roku 2003, keď bola hlavnou sledovanou oblasťou matematická gramotnosť.

              Poslednou z troch obmieňaných oblastí je prírodovedná gramotnosť, ktorá sa prvýkrát stala hlavnou skúmanou oblasťou v roku 2006. Každý cyklus štúdie OECD PISA skúma všetky tri oblasti (gramotnosti), jednu ako hlavnú a dve ako doplnkové.

              Od roku 2012 sa Slovensko zúčastňuje testovania aj novo pridaných testovaných domén - finančná gramotnosťelektronické testovanie čitateľskej a matematickej gramotnosti a riešenia problémov. Počnúc hlavným testovaním PISA 2015 bude testovanie na Slovensku prebiehať kompletne v elektronickej podobe.

              Všetky získané informácie (výsledky) štúdie PISA sa analyzujú vzhľadom na okolnosti vzdelávania (zisťované dotazníkmi) a spracovávajú z pohľadu OECD (napr. výsledné priemery sa počítajú len z dát členských krajín OECD).

              Cieľom štúdie nie je hodnotiť výkony jednotlivých žiakov alebo škôl, ale sledovať výsledky vzdelávacích systémov zúčastnených krajín a ich zmeny v čase a prinášať námety na zlepšenie vzdelávacej politiky.

              V tohtoročnom testovaní PISA 2018 bola naša škola vybratá zo všetkých relevantných škôl na Slovensku a naši vybraní žiaci (ústavom NÚCEM) sa ho zúčastnia. Testovanie bude prebiehať vo štvrtok, 26.4.2018, v doobedňajších hodinách, teda počas vyučovania. Test bude viacúrovňový, zameraný na široké spektrum vedomostí, skúseností a zručností. Netreba sa naň nijako špeciálne pripravovať, ide o komplexný pohľad na vzorku študentov 15-ročných detí.   Ani výstup z testovania nebude adresný, bude len poskytovať celkový obraz o vedomostiach, skúsenostiach a kompetenciách študentov. Celý bude prebiehať elektronickou formou v počítačovej učebni, pod dozorom vyškoleného administrátora (pedagóga našej školy).

            • Postup našich študentov do štátneho kola SOČ

            • Dňa 5. apríla 2018 sa konala krajská prehliadka SOČ Bratislavského kraja.

              Zúčastnili sa jej dvaja študenti nášho gymnázia,

              Tomáš Bisták z triedy sexta A

              Alexandra Mattová z triedy III.C

               

              Alexandra Mattová obsadila v odbore Chémia a potravinárstvo  s prácou

              Zdraviu škodlivé látky vznikajúce počas vyprážania

              prvé miesto

               

              Tomáš Bisták  obsadil v odbore Informatika

              Help Out: Mobilná aplikácia určená pre pomoc

              druhé miesto.

              Obidvaja študenti postupujú do celoštátneho kola.

              Našim študentom blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy  a želáme veľa úspechov v celoštátnom kole.

               

            • September/október 2018 - poznávací pobyt vo Veľkej Británii

            • Poznávacie a jazykovo-poznávacie zájazdy do Veľkej Británie

              Predmetová komisia anglického jazyka prijala uznesenie, že sa bude snažiť uskutočňovať 2 zájazdy do Veľkej Británie počas 1 školského roku. Jeden zájazd (september/október) bude bývať poznávací, tj. bez školy a druhý zájazdy (apríl) bude jazykovo-poznávací, tj. žiaci budú navštevovať aj školu.

              Na základe veľkého záujmu o zájazdy v tomto školskom roku, Vám už ponúkame poznávací zájazd do Worthingu, v školskom roku 2018/2019. Keďže sa odchádza už v septembri, je potrebné vedieť už teraz, kto má záujem, či sa môže zájazd uskutočniť.

              Miesto:Anglicko - Worthing

              Dátum: 28.9.- 5.10.2018

              Typ zájazdu:poznávací

              Počet dní:8

              Informácie a prihlášky: p. Škultéty-Diešková, kab. ANJ   C 208 K

              Info o  zájazde TU  8_denny_Worthing___Disneyland__BIlikova.doc

              Prihláška - nezáväzná:   Prihláška Worthing sept 2018

              Záloha do 20.4.2018     150 €

            • 2% z Vašich daní

            • Vážení rodičia a priatelia Gymnázia, Bilíkova 24,

              opäť sa blíži zdaňovacie obdobie a znova sa k vám obraciame s prosbou o to, aby ste zákonom povolenú časť Vašich daní venovali na Nadáciu LINGUAGYMBIL, a teda pre naše gymnázium, v ktorom študujú Vaše deti alebo ktoré ste sami absolvovali.

              S potešením Vám oznamujem, že v predchádzajúcom roku ste venovali nadácii viac ako 26.000,- Eur.

              Spolu s príspevkami do rodičovského združenia nám to umožnilo podporiť mnohé projekty súvisiace s výmennými pobytmi našich študentov, nakúpiť počítače a iné multimediálne a interaktívne zariadenia, učebnice, učebné pomôcky, podporiť akcie organizované študentskou radou. Inštalovali sme nové svetlá v triedach a v niektorých toaletách sme inštalovali nové kabínky.

              Veľmi pekne Vám za to chcem poďakovať.

              Som rád, že môžem konštatovať, že aj štát sa ukázal byť v závere kalendárneho roka ako starostlivý zriaďovateľ a poskytol nám sumu 250 000,-Eur na výmenu radiátorov, okien a kompletnú rekonštrukciu sociálnych zariadení v telovýchovnom trakte.

              V tomto roku chceme pokračovať v modernizácii tried. Chceme dokončiť vybavenie všetkých tried dataprojektormi napojenými na počítač a internet, dokončiť osvetlenie tried. Chceme sa pustiť do rekonštrukcie starej plavárne na účely športového a kultúrneho centra, nakoľko rekonštrukcia na pôvodný účel je príliš nákladná a prevádzka nerentabilná.

              Okrem toho budeme podporovať všetky vyššie spomenuté projekty.

              Ešte raz Vám všetkým ďakujeme a pripomíname možnosť poukázať 2% daní. Tlačivo si môžete stiahnuť tu:

            • Chlapec, ktorý chcel byť prezidentom

            • 23. februára 2018 sa triedy Kvarta a IV.B zúčastnili 73. výročia vztyčenia vlajky na Iwo Jima, kde bol jedným z veliteľov aj slovensko-rusinsko-americký vojak Michal Strank, ktorý sa narodil na Slovensku, ale neskôr spolu s rodinou emigroval do USA.

              Vďaka fotografii Joe Rosenthala,  kde Michal Strank spolu s ďalšími vojakmi americkej námornej pechoty dvíhajú vlajku,  sa stal slávnym a uctievaným hrdinom Ameriky. A bohužial,  my sme o ňom nič nevedeli až doteraz a to vďaka dokumentárnom filme od režiséra Dušana Hudeca - Chlapec, ktorý chcel byť prezidentom.

              https://www.csfd.cz/film/ 503234-chlapec-ktory-chcel- byt-prezidentom/komentare/

              https://www.youtube.com/watch? v=MCR5RjWGJCA

              Mali sme možnosť nielen vidieť tento výnimočný film, ale zúčastniť sa besedy so samotným režíserom Dušanom Hudecom, ktorý ochotne odpovedal na otázky študentov,  ako aj podrobnejšie opísal povahu a činy Michala Stranka a odporučil nám aj iný film venovaný II. svetovej vojne -  Neznámi hrdinovia, o amerických letcov zostrelených nad Slovenskom a ich slovenským záchrancom.

              http://www.finalmission.eu/

              Pán režiser sa potešil záujmu študentov a v prípade záujmu, rád pride aj do školy na diskusiu

              Patrícia Jurašková

               

            • Školské kolo súťaže v umeleckom prednese HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

            •  

              21. 2. sa v našej škole znova stretli tí, čo radi čítajú a chcú pekné texty kníh sprostredkovať ľuďom okolo seba prostredníctvom prednesu. Konkurencia bola veľká a my blahoželáme víťazom, ktorí postupujú do okresných kôl.

               

              2. kategória - poézia                         2. kategória -  próza

              1. miesto:        Kristína Benciová (PB)                        Matej Milata (PB)
              2. miesto:       Rian Mitašík (PB)                                Natália Jíchová (PA)
              3. miesto:        Elena Magdolenová (PA)                   Adam Kozák (PB)

               

                                      3. kategória - poézia                         3. kategória - próza  

              1. miesto:        Sára Pivková (TA)                               Lenka Biskupičová (KB)
              2. miesto:        neudelené                                         Mária Rašková (KB)
              3. miesto:       Nina Vitteková (TA)                           Andrej Kapacska (SB)
                                                                                                 Viktória Valkovičová (SA)
               

                                      4. kategória - poézia                         4. kategória - próza

              1. miesto:       neudelené                                         Tereza Dostálová (4.C)
                                                                                                 Diana Hanzelová (SxB)
              2. miesto:        Martina Dragúňová (SxA)                  Nataša Zemanová (1. NB)
              3. miesto:        neudelené                                         Veronika Petrušková (1. NA)

               

               

            • 14.február

            • Láska je láska...

              Keď ťa nájde, zapáli sa aj stará vráska...

              Nevieš vypovedať, čo chceš, čo by si chcela,

              zasiahol šíp presne do svojho cieľa.

              Nechaj ho, vydrž, je to len trieska...

              Všetko je o konci, tam bič plieska.

               

              Pekného Valentínka všetkým Bilíčkárom!

              JD

            • Krajské kolo Olympiády zo Sj a L

            • Nový úspech našej školy:

              1.miesto v kat.A: Júlia Hlaváčová (OkA)
              2.miesto v kat.B: Marcela Matisová (II.NB)

              Súťaž: Krajské kolo Olympiády zo Sj a L
              Kolo: Krajské kolo


              Srdečne blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a držíme palce v celoslovenskom kole.

            • INFORMÁCIA PRE UCHÁDZAČOV - počet tried pre školský rok 2018/2019 a elektronická prihláška

            • INFORMÁCIA PRE UCHÁDZAČOV - počet tried pre školský rok 2018/2019 a elektronická prihláška

              Na základe rozhodnutia Okresného úradu Bratislava, Odboru školstva budeme v nasledujúcom školskom roku otvárať:

              dve triedy 5-ročného bilingválneho štúdia slovensko-nemeckého zamerania (spolu 56 žiakov)

              dve triedy 5-ročného bilingválneho štúdia slovensko-anglického zamerania (spolu 56 žiakov)

              jednu triedu štvorročného štúdia (28 žiakov)

              dve triedy osemročného štúdia (spolu 52 žiakov)

               

              Záujemcov o štúdium prosíme aj o vyplnenie elektronickej prihlášky (na stranke školy - v časti "Pre uchádzačov"). Elektronická prihláška nenahradzuje papierovú formu, ktorú podáva zákonný zástupca žiaka prostredníctvom základnej školy, slúži na lepšiu administráciu údajov uchádzačov a zabraňuje tak problémom s tým súvisiacich.  Za pochopenie ďakujeme.

               

               

               

               

            • E-Maturita

            • Naša škola umožňuje realizovať časti študentov externú formu maturitnej skúšky zo Slovenského jazyka a Matematiky aj elektronickou formou. Pokiaľ by ste nad touto formou uvažovali, prihláste sa na Generálnu skúšku e-maturity 2018, ktorá sa uskutoční v dňoch 6.-7.2. 2018. Zapísať sa môžete osobne na sekratariáte školy dnes a v pondelok budúci týždeň.