• Novinky

            • Lyžiarsky výcvik

            • Začiatkom januára sa konali lyžiarske kurzy na Donovaloch a Závažnej Porube (Liptov)
              Okrem nácviku a zdokonaľovania lyžiarskej techniky si ziaci upevňovali vzťahy medzi sebou a učiteľmi.
              So sebou si odnášajú veľa zážitkov na ktoré budú dlhe roky v dobrom spomínať.

            • Školské kolo biologickej olympiády kat.C

            • Dňa 11.januára 2024 sa online formou konalo školské kolo 58.ročníka biologickej olympiády v kategórii C-teoretickopraktickej časti.

              Súťaže sa zúčastnilo 20 žiakov z tercií a kvárt.


              Na prvých troch miestach sa umiestnili:
              1.miesto: Zuzana Siváčková, K.A
              2.miesto: Filip Jurčenko, K.A
              3.miesto: Laura Kleinová, T.A

               

              Výhercom srdečne gratulujeme a prvým dvom postupujúcim prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

              PK Biológie

            • Výstava - Anna Franková

            • Včera 11. januára sme oficiálne na našej škole otvorili putovnú výstavu "Nechajte ma byť, takou aká som" - životný príbeh Anny Frankovej. Výstava bude prístupná pre všetkých študentov našej školy, ktorých na nej budú sprevádzať naši študenti.

            • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • októbri a decembri sa v našej škole konalo školské kolo 16. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. V jednotlivých kategóriách sa ho zúčastnilo spolu 68 študentov. Po absolvovaní centrálne zadaného online testu a ďalších dvoch častí sa víťazmi stali:

              OSJL kategória A (3., 4.roč.)

              1. Zuzana Rybárová, SpA
              2. Anne Bernard, III.NA
              3. Michaela Čičmancová, SpA

               

              OSJL kategória B (1., 2.roč.)

              1. Eliška Žitná, II.AA
              2. Terezka Kunáková, I.AB
              3. Andrea Kováčová, SxB
                3. Alica Bollová, SxB

               

              OSJL kategória C (tercia, kvarta)

              1. Laura Czodorová, KA
              2. Andrej Sika,TA
              3. Laura Kaufmann,TA

               

              Víťazom blahoželáme všetkým študentom ďakujeme za reprezentáciu a záujem o slovenčinu.

              Víťazi kategórie A a B postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční 1.2.2024.

              Držíme palce.

            • Christmas in Europe

            • V stredu 20.decembra si Jasmin a Janka zo IV.AB pre spolužiakov pripravili projekt na tému Christmas in Europe. Formou prezentácie nám takto predstavili vianočné zvyky a tradície v rôznych európskych krajinách a oblastiach - v Nórsku, Španielsku, fínskej časti Laponska, Nemecku, či v Spojenom kráľovstve, a iných.

              Ukázali sme si tradičné jedlá, dekorácie, aktivity a piesne. Janka a Jasmin nám nachystali aj vynikajúce vianočné občerstvenie - koláčiky a punč, ktoré triedu krásne rozvoňali a tak vytvorili vhodnú atmosféru na záverečnú aktivitu hodiny - písanie listu Santovi priamo na jeho oficiálnu poštovú adresu vo fínskej dedinke Tähtikuja.

              Ďakujeme za skvelý zážitok na hodine geografie! 😊

            • Vianočný deň

            • V piatok 22. decembra sme pre študentov pripravili Vianočný deň, na ktorom sme sa naladili na prichádzajúce sviatky. Na vianočných trhoch si mohli študenti kúpiť vianočné darčeky alebo ochutnať punč. O dobrú náladu sa postarali školské skupiny spoločne s učiteľmi a na svoje si prišli aj športoví nadšenci, pre ktorých boli pripravené turnaje. Spoločne sme si tento deň užili a už teraz sa tešíme na ďalšie aktivity.

              Študentský parlament

            • Dejepisná exkurzia

            • Pred Vianocami triedy IV.NA a IV.NB uzatvorili každoročné dejepisné exkurzie Krakov - Wieliczka - Osvienčim. Študenti počas troch dní navštívili soľnú baňu Wieliczka, historické pamiatky v Krakove, vianočné trhy ale spoznali aj osudy židovského obyvateľstva v Osvienčime.

            • Vianočná Viedeň

            • Správa z vianočnej Viedne I.NA a I.NB: dňa 20.12. sa obe triedy zúčastnili exkurzie v Technickom múzeu vo Viedni. Expozícia je nesmierne zaujímavá, ponúka prierez výrobných strojov všetkého druhu od začiatku priemyselnej revolúcie až po súčasnosť. Žiakom 2 hodiny ledva stačili, aby si pozreli všetko, čo ich zaujalo. Potom sme sa presunuli ma vianočné trhy pred mestskou radnicou, kde sme sa najedli a vyskúšali tradičné rakúske špeciality a idúc do centra poobdivovali okolité historické budovy ako parlament, radnicu a prezidentský palác . Prehliadka mesta pokračovala historickými ulicami s impozantnou vianočnou atmosférou až po Dóm sv. Štefana, kde sme mali možnosť sa nakrátko zastaviť v čase, vypočuť si úryvok piesní v podaní krásneho ženského zboru, vdýchnuť dávku histórie v najstaršej gotickej stavbe v širokom okolí a upokojiť tak všetky zmysly. Pridanou hodnotou návštevy Viedne bol kontakt s ľuďmi a žiakmi z rôznych kultúr ako v múzeu, tak aj v uliciach medzičasom už dvojmiliónovej Viedne.

            • Zbierka na dobrú vec

            • Počas decembra sa na našej škole uskutočnila zbierka trvanlivých potravín a drogérie v spolupráci s Centrom rodiny v Dúbravke. Včera sme spoločne s členmi parlamentu vyzbierané veci odovzdali pani riaditeľke Centra rodiny Alžbete Šporerovej. Podarilo sa nám vyzbierať veľa veci, ktoré urobia radosť sociálne slabším občanom a ich rodinám v Dúbravke a okolí.

              Všetkým, ktorí prispeli, ďakujeme.

            • Matematická prechádzka

            • V stredu 20. decembra sme sa my, žiaci tercie B, spolu s pani učiteľkami Zajičekovou a Demčákovou zúčastnili matematickej vychádzky. Z Bratislavy sme cestovali vlakom do Trenčína. Po príchode do tohto mesta sme sa rozdelili na 5-členné tímy a začali riešiť sedem rôznych matematických úloh, ktorých zadania súviseli s okolím Trenčianskeho hradu. Po náročnej práci sme mali rozchod, a tak  sme stihli   navštíviť aj vianočné trhy. Bol to skvelý deň aj napriek zlému počasiu.

            • Mikulášske balíčky

            • Ďakujeme za zbierku i ľudskosť

              Z nášho gymnázia sme poslali mikulášske balíčky do dúbravského Domova pri kríži. Mikuláš ich však odovzdal o týždeň neskôr ako obvykle. V zariadení sa rozšíril „covid“. Obyvatelia sa i tak veľmi potešili sladkostiam, kozmetike a osobnému listu. S balíčkami dostali aj kus lásky, ľudskosti a spolupatričnosti. Podarilo sa to vďaka vám, všetkým darcom, ktorí ste prispeli do našej zbierky. Veľmi pekne ďakujeme. Pripájame niekoľko fotiek z bytových jednotiek obdarovaných. Väčšina balíčkov však išla na oddelenie ležiacich, kde žijú ľudia s ťažkými diagnózami.Po dohode s vedením domova sme zbierku rozdelili na tri časti. Druhú časť odovzdáme obyvateľom domova na Valentína, aj s kultúrnym programom. Tretiu časť na spoločnom stretnutí gymnazistov a dôchodcov, niekedy na jar. Bude v areáli domova, kde sú krásne altánky a veľa zelene. Budeme sa so seniormi rozprávať, prípadne si zahráme stolný tenis. O podujatiach vás budeme informovať.

            • Školské kolo biologickej olympiády

            • Dňa 11. decembra 2023 sa konalo školské kolo 58.ročníka biologickej olympiády v kategóriách A a B-teoretickopraktických častí.

              Tak ako po minulé roky, aj tento sa súťaž tešila veľkému záujmu. V kategórii A súťažilo 24 študentov, v kategórii B 22 študentov.


              V kategórii A sa na prvých troch miestach umiestnili:
              1.miesto: Zuzana Rybárová, Sp.A
              2.miesto: Elena Magdolenová, Sp.A
              3.miesto: Sofia Strapoňová, Sp.B

               

              V kategórii B sa na prvých troch miestach umiestnili:
              1.miesto: Adela Reľovská, Sx.B
              2.miesto: Alica Bollová, Sx.B
              3.miesto: Pavlína Selčánová, I.NA
               

              Výherkyniam srdečne gratulujeme a postupujúcim do krajského kola prajeme veľa úspechov.

              PK Biológie

            • Zimný SWAP

            • 7.-15. decembra

              sa na našej škole konal Zimný SWAP oblečenia organizovaný žiakmi zo študentskej iniciatívy EkoBilíčka. Žiaci i zamestnanci školy mohli počas veľkých prestávok prísť do priestorov auly odovzdať svoje staršie alebo už nenosené oblečenie a počas posledných dvoch dní si vziať niečo z oblečenia, ktoré priniesli ostatní. Podarilo sa vyzbierať takmer 300 kusov oblečenia, pričom kúsky, ktoré ostali, plánuje organizácia odovzdať charite. Takto aj naša škola počas jedného týždňa vytvorila ekologický secondhand, ktorí zúčastnení využili vo svoj prospech aj v prospech  nášho životného prostredia.

              Ďakujeme všetkým zúčastneným!

            • Dejepisná súťaž

            • Vo štvrtok 23. novembra 2023 sa traja študenti nášho gymnázia Agáta Nováková, Kristián Behún a Richard Horský (všetci traja oktáva A) zúčastnili v starobylom českom meste Cheb medzinárodného finále prestížnej Dejepisnej súťaže študentov gymnázií Českej a Slovenskej republiky. 31. ročník súťaže bol zameraný na európske dejiny medzi Postupimskou a Helsinskou konferenciou, teda na obdobie rokov 1945 – 1975.Po postupe z krajského kola, do ktorého sa prihlásilo 307 gymnázií z oboch republík, obsadili v silnej konkurencii konečné 61. miesto. Za úspešnú reprezentáciu školy im ďakujeme.

            • Vianočná pošta

            • V školskom roku 2023/24 sa do Vianočnej pošty zapojila  aj tercia B. Neznámym starkým do domovov spolu odoslali 32 pozdravov. Každý pozdrav bol jedinečný, keďže žiaci na prednú stranu nakreslili vlastný obrázok s vianočnou tematikou  a dovnútra pozdravu napísali vlastné želania, ktoré starkých určite potešia.

            • Viedenský Dom mora

            • Zažiť trocha exotiky pred Vianocami? Pre študentov III.AA a III.AB to nebol žiaden problém. 12. decembra 2023 absolvovali biologickú exkurziu v Dome mora. Nachádza sa v starej protileteckej veži z druhej svetovej vojny. Na jedenástich poschodiach nájdete sladkovodné a morské ryby z celého sveta, austrálsky dobrodružný svet, 360-stupňovú žraločiu nádrž, atlantický tunel, príbojový útes, tropický dom, zvieratá z oblasti Madagaskaru, krokodílí park a mnohé iné expozície.  Najväčší záujem vzbudili žraloky, raje, korytnačky, hrotnáče, varan komodský, krokodíl, pytóny, anakonda, voľne pobehujúce opice a poletujúce papagáje. Zážitok z exkurzie umocnila prechádzka historickým centrom so zakončením na vianočných trhoch.

               

            • Exkurzia v Brne

            • Dňa 12.decembra sa žiaci prímy A a prímy B zúčastnili na dejepisnej exkurzii v Brne. Najprv ale navštívili Papilóniu - Motýlí dům BRNO.Potom sa presunuli na Zelný trh, kde si prešli aj Vianočné trhy a ochutnali rôzne domáce či zahraničné jedlá.Po trhoch sa presunuli do Moravského zemského múzea - Pavilon Anthropos s výkladom, kde pozornosť žiakov upútal  3,5 m vysoký model mamuta v životnej veľkosti. Pavilón Anthropos obsahuje rozsiahlu expozíciu o pôvode a vývoji človeka a začiatkoch jeho kultúry. Expozícia o najstarších dejinách osídlenia Moravy i celého európskeho kontinentu je tvorená 3 základnými celkami: Morava lovcov a zberačov, Najstaršie umenie Európy a Paleolitické technológie. V druhej časti sa nachádzajú aktuálne poznatky z výskumu evolúcie človeka a počiatkov jeho kultúry: Genetika vo vývoji človeka, Príbeh ľudského rodu, doplnené navyše predstavením správania a života človeku najbližších tvorov – primátov, prezentované v časti Primáti naša rodina.

              Žiakom sa exkurzia páčila a obohatila ich o nové vedomosti.

            • Dejepisná exkurzia v Kopčanoch a Brne

            • Dňa 11.decembra sa žiaci sekundy A a sekundy B zúčastnili na dejepisnej exkurzii v Kopčanoch a Brne. Najprv navštívili kostolík sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch - je jedným z najstarších kostolíkov na Slovensku. Podľa najnovších výskumov pochádza ešte z čias Veľkej Moravy z 9.-10. storočia. Žiakom dejiny kostolíka a Veľkej Moravy priblížila p. lektorka Záhorského múzea v Kopčanoch Ing. Lýdia Jandová. Následne sa žiaci presunuli do Brna, kde si prešli aj Vianočné trhy na Zelným trhu a ochutnali rôzne domáce či zahraničné jedlá. Po trhoch sa presunuli do Moravského zemského múzea - expozície Veľká Morava s výkladom od p. lektora Mgr. Patrika Galetu, kde žiaci mohli vidieť keramiku, šperky, nástroje, meče a iné artefakty z obdobia Veľkej Moravy.

              Žiakom sa exkurzia páčila a obohatila ich o nové vedomosti.