• Novinky

            • Vynikajúci úspech na Biologickej olympiáde

            • Naša žiačka Zuzana Rybárová zo Sexty A získala v celoštátnom kole  Biologickej olympiády v kategórii B-teoretickopraktická časť vynikajúce 2. miesto. Svoj úspech korunovala postupom vo vyššej A kategórii na medzinárodnú Biologickú olympiádu v Spojených arabských emirátoch. Zuzke gratulujeme k vynikajúcemu úspechu a držíme palce v nasledujúcom zápolení. 

              V celoštátnom kole Biologickej olympiády A kategórie-projektová časť získala rovnako vynikajúce 5. miesto naša ďalšia žiačka Adina Polakovičová zo Septimy A.

              Obom žiačkam ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy  a želáme veľa ďalších úspechov!

            • Stretnutie študentských parlamentov z Dúbravky

            • V stredu 17. mája sa na našej škole uskutočnilo stretnutie študentských parlamentov stredných škôl z Dúbravky. Navštívili nás študenti zo Strednej odbornej školy pedagogickej

              a Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej. 

              Pre študentov sme pripravili zábavný kvíz, športové aktivity a nakoniec sme aj napriek nepriaznivému počasiu grilovali. Bolo super a dúfame, že podobnú akciu čoskoro zopakujeme! 

               

            • Úspechy našich študentov v krajskom kole Hviezdoslavov Kubín

            • Ďakujeme našim šikovným recitátorom Viktórii Bendzákovej (SB), Diane Hlaváčovej (TA) a Ladislavovi Šipekymu (KB) za dôstojnú reprezentáciu našej školy v súťaži Bratislavské metamorfózy (krajskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín).

              Srdečne blahoželáme Diane Hlaváčovej a Ladislavovi Šipekymu za 3. miesto v prednese prózy a poézie. Sme radi, že získali ocenenie v naozaj silnej konkurencii množstva výborných výkonov a tešíme sa na ďalší ročník tejto obľúbenej súťaže v umeleckom prednese.

            • ERASMUS - FÍNSKO 2023

            • ERASMUS - FÍNSKO 2023

              Smer sever. Fínsko. Osem žiakov našej školy, zapojených do programu Erasmus, mali možnosť počas jedného týždňa vidieť a spoznať aspoň časť tejto severskej krajiny. Fínsku prírodu, saunu, jedlo, školský systém a rôzne kultúrne zaujímavosti.

               

                  16.4. sme sa lietadlom, v sprievode profesora R. Kovaříka a M. Dzúrika, dopravili do Helsínk, odkiaľ si nás “naši Fíni” vyzdvihli a zobrali do mesta Loviisa, kde sme trávili väčšinu času. Každý deň sme zažívali niečo nové, pracovali na projektoch, spoznávali nových ľudí a spolu s nimi sme sa zúčastňovali zaujímavých workshopov na škole, ktorú navštevovali domáci účastníci Erasmu.

               

                  Viete si predstaviť, že vyjdete zo školy a vidíte more? My už áno! Takýto nezvyčajný pohľad sa nám naskytol. Loviisa je totiž prístavné morské mestečko na juhu Fínska. Sneh už síce nebol, ale pobrežie mora bolo ešte stále zamrznuté. Loviisania nám hovorili, že ich mesto si obyvatelia Fínska spájajú hlavne s ich gotickým kostolom. Pri príchode do mesta autom máte nezvratný  pocit, že do tohto monumentálneho kostola narazíte.

               

              Loviisa je, asi ako väčšina fínskych miest, spätá s prírodou. Farebné domčeky na jednej strane susedia s morom, na druhej strane sú obklopené krásnymi lesmi. Ideálne na prechádzky, napríklad aj k výhľadovni, ktorú sme niektorí navštívili aj vo večerných hodinách a pozorovali z nej hviezdnu oblohu.

               

                 Mestečko Loviisa je silno prepojené so športom, akoby ním celé žilo. Ako diváci sme zažili emotívny floorbalový zápas. Bolo to zábavne a užili sme si to.

               

                  Boli sme pozrieť aj hlavné mesto – Helsinki. Tie nás zaujali svojou architektúrou a pokojnou atmosférou. Navštívili sme aj miestny aquapark a samozrejme saunu.

               

              Mali sme bohatý program, ktorý sme zdieľali nielen s domácimi Fínmi, ale aj s účastníkmi Erasmu z Dánska a Španielska. Spoločne sme pracovali na projektoch,  natáčali video, debatovali o budúcnosti, absolvovali tréning spoločenských tancov, či si vyskúšali varenie tradičných fínskych pochúťok. Ochutnali sme aj sobie mäso v krásnej štýlovej reštaurácií umiestnenej v najstaršom dome mesta. Nechýbal ani rozlúčkový večierok plný zábavy a tanca.

               

                  Erasmus je naozaj dobrá voľba pre študentov, ktorí chcú niečo zaujímavé zažiť a spoznávať nové krajiny, nových ľudí a ich kultúru. Je úžasné, že naša škola dokáže práve toto svojim žiakom ponúknuť a umožniť im to.

            • Partnerstvo so strednou školou v írskom Gorey



            • V stredu 19. apríla 2023 podpísal riaditeľ školy Daniel Kasala a riaditeľ Educate Together Secondary School v Gorey v Írsku Conor Berry  Memorandum o partnerstve a spolupráci  medzi oboma školami. Spolupráca bude zahŕňať realizáciu spoločných vzdelávacích a kultúrnych projektov, výmenné pobyty študentov a učiteľov či vzájomnú výmenu pedagogických skúseností. Slávnostného uzatvorenia spolupráce sa zúčastnili okrem riaditeľov škôl aj člen hornej komory írskeho parlamentu senátor Malcolm Byrne,  štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Andrej Stančík a veľvyslanec SR v Írsku Andrej Droba. Tešíme sa z rodiaceho sa partnerstva a spolupráce a ďakujeme všetkým zúčastneným stranám za ich úsilie pri jeho realizácii. Osobitná vďaka patrí našej diplomatickej misii v Írsku vedenej pánom veľvyslancom Andrejom Drobom. Práve ich nepretržitá  podpora a pomoc pri hľadaní a oslovovaní potenciálneho partnera a pri samotnej finalizácii spolupráce bola rozhodujúcim aspektom pre dosiahnutie konečného cieľa.

              Ďakujeme a tešíme sa na spoločné slovensko – írske zážitky!

            • Deň Zeme na Bilíčke

            • Naši študenti spolu s učiteľmi oslávili každoročný Deň Zeme a príchod jari upratovaním okolia školy. Ďakujeme všetkým za pomoc a skvelú organizáciu! 

            • Úspechy študentov nášho gymnázia v Stredoškolskej odbornej činnosti

            • 14. februára 2023 na školskej prehliadke SOČ predstavilo sedem autorov svojim spolužiakom
              tieto súťažné štúdie:
              Veronika Drobová, Sp.A Mentálna príprava v individuálnom športe
              Richard Horský, Sp.A Vplyv fyzikálnych faktorov na ľudský organizmus
              Bibiána Michalíková a Noemi Némethová, lV.AB Štúdium účinnosti chemických a prírodných
              dezinfekčných látok
              Polina Rybalkina, Sp.A Laktát ako metabolický marker fyzickej zdatnosti u vybranej skupiny
              športovcov
              Vanesa Strnová, lV.AB Parazitologická diagnostika zvierat
              Viktória Valkovičová, Sp.A Socializácia stredoškolákov po Covide-19
              Všetky súťažné práce postúpili do krajskej prehliadky SOČ, ktorá sa uskutočnila dňa 29. a 30.
              marca 2023 na SPŠE K. Adlera v Bratislave. Súťažiaci mali hodnotné práce a úspešne reprezentovali
              našu školu.
              Polina Rybalkina zo Sp.A získala v odbore č.6 – Zdravotníctvo a farmakológia 1. miesto,
              Bibiána MichalíkováNoemi Némethová zo lV.AB v odbore č.3 – Chémia, potravinárstvo 2. miesto
              Veronika Drobová zo Sp.A v odbore č. 17 - Pedagogika, psychológia, sociológia tiež 2. miesto.
              Tieto tri práce zároveň postupujú do celoštátnej prehliadky SOČ.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme za úspešnú reprezentáciu nášho gymnázia. Výherkyniam
              srdečne blahoželáme a v celoštátnom kole želáme veľa úspechov.
              RNDr. Anna Dorčáková

            • Deň narcisov

            • Tak ako každý rok, aj tento rok sa zapojí 28 dobrovoľníkov našej školy do zbierky organizovanej Ligou proti rakovine: Deň narcisov. Naše hliadky majú pridelených 8 stanovíšť v lokalitách Kramáre, Lamač a Devínska Nová Ves.Viac o zbierke Deň narcisov 2023 nájdete na www.dennarcisov.skĎakujeme všetkým, ktorí sa na život z inej strany dokážu pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov.

            • Noc v škole alebo škola v noci...

            • V noci z 31. marca na 1. apríla sme pre našich študentov z prím a sekúnd usporiadali Noc v škole. Pre našich najmenších bol pripravené rôzne stanovištia, kde plnili zábavné úlohy, poriadne sme sa vytancovali a nakoniec sme si spoločne pozreli filmy. Bolo super a tešíme sa nabudúce!

            • Nazreli sme do budúcnosti...

            • Naši žiaci sa počas posledných ročníkov na gymnáziu rozhodujú, aký smer vysokoškolského štúdia si vyberú. Často je to veľmi ťažké rozhodnutie a určite im pomôže vidieť na vlastné oči, čo znamená napríklad štúdium chémie. Žiaci 3. ročníkov si boli 23.3. a 30.3. vyskúšať prácu v laboratóriách analytickej chémie na STU v Bratislave... Určite sú medzi nimi budúci chemici, laboranti či vedci.

            • Lyžiarske kurzy 2023

            • Napriek tomu, že sa už nevieme dočkať teplých jarných dní prinášame ešte obrazovú bodku za zimou a zrealizovaným lyžiarskym výcvikom od nášho kolegu Martina Sáriho. Ďakujeme!!!

            • ÚSPECHY NAŠICH RECITÁTOROV V SÚŤAŽI HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

            • V uplynulých dňoch sa konali okresné kolá obľúbenej súťaže v prednese poézie a prózy. Našu školu reprezentovalo 5 žiakov v rôznych vekových a žánrových kategóriách a prekvapivo všetci boli veľmi úspešní. Pritom vo svojich kategóriách mali neraz aj 19 silných konkurentov. Ladislav Šipeky z KB získal 1. miesto za poéziu a postup do krajského kola, Diana Hlaváčová z TA za prednes prózy a Viktória Bendzáková zo SB za prednes poézie získali 2. miesto s návrhom postupu do krajského kola. Kristína Bendzáková z I.AB a Andy Kummer z KiB získali 3. miesto za prednes poézie.

                 Víťazom srdečne gratulujeme a postupujúcim prajeme veľa úspechov v ďalšej reprezentácii našej školy.

            • 2% z dane

            • Vážení rodičia a priatelia Gymnázia, Bilíkova 24,

                  opäť sa k Vám obraciame s prosbou o to, aby ste zákonom povolenú časť Vašich daní venovali na Nadáciu LINGUAGYMBIL, teda pre naše gymnázium, v ktorom študujú Vaše deti alebo ktoré ste sami absolvovali či ste jeho priaznivcom.

              Vaša pomoc je pre našu školu veľmi dôležitá a úprimne povedané, vzhľadom na situáciu v školstve priam nepostrádateľná a to bez ohľadu na to akým zložitým obdobím naša spoločnosť práve prechádza. 

              Pre zjednodušenie prikladáme potrebné tlačivá: 

              VYHLASENIE_O_POUKAZANI_PODIELU_ZAPLATENEJ_DANE_Z_PRIJMOV.pdf

              POTVRDENIE_O_ZAPLATENI_DANE_Z_PRIJMOV_ZO_ZAVISLEJ_CINNOSTI.pdf


                 Získané prostriedky nám umožnili v minulom roku podporiť mnohé projekty súvisiace so štúdiom našich žiakov, celoškolské výchovno-vzdelávacie aktivity, organizovanie a účasť na predmetových súťažiach a olympiádach, zakúpenie novej interaktívnej techniky a počítačov, zahraničných publikácií a učebníc, učebných pomôcok, ale aj podporiť akcie organizované študentskou radou, rekonštruovať priestory školy slúžiace študentom nielen na výučbu ale aj oddych a šport a podporovať inovatívne spôsoby vyučovania našich učiteľov.


              Údaje pre právnické osoby a fyzické osoby, ktoré si sami podávajú daňové priznanie:

              Nadácia LINGUAGYMBIL

              Právna forma: nadácia

              IČO:  000030849926

              Obchodné meno: Nadácia LINGUAGYMBILSídlo:Ulica: BilíkovaČíslo: 24PSČ: 84419Obec: Bratislava


              Bližšie informácie o činnosti nadácie a možnostiach sponzorskej podpory nájdete v časti NADÁCIA LINGUAGYMBIL: 

              https://gymbilba.edupage.org/text/text.php?text=text/text4&subpage=2


              Za Vašu pomoc a podporu úprimne ďakujeme

              Ing, Daniela Lecká, predsedníčka správnej rady nadácie

              Mgr. Daniel Kasala, riaditeľ školy

            • Úspech na Juvenes Translatores 2022

            •    Na celoeurópskej súťaži pre mladých prekladateľov Juvenes Translatores 2022 sa tento školský rok zúčastnili štyria naši študenti: Richard Horský (SpB), Adam Malik (III.AB), Tamara Šuniarová (IV.NA) a Jasmin Ebru Yüce (III.AB). Prekladali podľa svojho výberu z angličtiny a z nemčiny do slovenčiny a podali naozaj obdivuhodné výkony. Po zverejnení výsledkov minulý týždeň sme sa navyše mohli tešiť aj z toho,
              že dvaja z nich, Tamara Šuniarová zo IV.NA a Adam Malik z III.AB, získali Čestné uznanie za vynikajúci preklad. Srdečne blahoželáme a všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy.
                 Juvenes Translatores sa koná súčasne vo všetkých krajinách Európskej únie a zúčastniť sa jej môže pomerný počet škôl z každej členskej krajiny, pričom za každú školu môže súťažiť 2-5 študentov, ktorí si každý za seba zvolia jazykovú kombináciu, v ktorej chcú súťažiť. Preklady vyhodnocujú profesionálni prekladatelia pracujúci pre európske inštitúcie. Tento rok sa zúčastnilo celkovo 2883 študentov zo 683 škôl z celej EÚ, na preklad si zvolili 141 rôznych jazykových kombinácií a bolo udelených 27 prvých miest a 287 Čestných uznaní.

            • Hviezdoslavov Kubín 2023

            • Dňa 26.1. sa v našej škole konalo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Žiaci súťažili celkom v troch vekových kategóriách. Počuli sme viacero pozoruhodných výkonov, ktoré nás naozaj potešili.


              Výsledky súťaže:

              II. kategória – poézia

              1. miesto - neudelené

              2. miesto - Rastislav Čerevka (PB)

              3. miesto - Sabina Nemcová (PB)

               

              III. kategória – poézia

              1. miesto - Viktória Bendzáková (SB) – postup do okresného kola

              2. miesto - neudelené

              3. miesto - Petra Turoczyová (SA)

              3. miesto  - Filip Sány (SB)

               

              Ladislav Šipeky (KB) - priamy postup do okresného kola

               

              III. kategória – próza

              1. miesto - Diana Hlaváčová (TB) – postup do okresného kola

              2. miesto - Nina Nemčíková (SB)

              3. miesto - neudelené

               

              IV. kategória – poézia

              1. miesto - Andy Kummer (KiB) – postup do okresného kola

              2. miesto - Sofia RuthTóthová (II.NA)

              3. miesto - Radka Zavacká (II.AB)

               

              Všetkým účastníkom ďakujeme za pekný zážitok a víťazom držíme palce v ďalších kolách.