• Novinky

            • Erasmus+ v Dánsku

            • Erasmus+ v Dánsku

              Vďaka programu Erasmus+ malo osem našich žiakov možnosť aspoň trochu spoznať cudziu krajinu, jej zvyky, školský systém a aj kultúru. Tento rok ňou bolo prekrásne severské Dánsko.

              5.11. sme z Viedenského letiska odleteli do Kodane, hlavného mesta Dánska v sprievode pána profesora Radima Kovaříka a pani profesorky Dagmar Kačovej. Na letisku nás už čakali naši dánski hostitelia, u ktorých sme bývali po zvyšok týždňa. V Kodani sme mali aj možnosť navštíviť Gymnázium Gladsaxe, kde sme spoločne s našimi rovesníkmi z Dánska, Fínska a Španielska pracovali na projektoch, trávili voľný čas a dokonca sme sa naučili spoločenský tanec Lanciers.

              Aj keď bolo počasie v Dánsku upršané, ako je to v tomto období zvykom, neodradilo nás to od prehliadky tohto krásneho mesta.

              Väčšinu nášho transportu zabezpečila verejná doprava. Či už to boli vnútromestské vlaky alebo futuristicky vyzerajúce metro, s pomocou našich Dánov sme sa vedeli po meste pohybovať rýchlo a jednoducho. Vedeli ste, že súčasťou kodaňskej mestskej dopravy sú aj lode? Pre nás sa to môže síce zdať nezvyčajné, no pre niektorých Dánov je to každodenná záležitosť, ktorá im ušetrí veľa času.

              Náš čas sme netrávili iba v meste, ale aj v prírode. Dánsko síce nie je známe vysokými horami, no v lese Hareskoven sme sa cítili ako v rozprávke.

              Čím ale Dánsko známe je, je jeho kráľovská rodina, ktorú si tunajší obyvatelia vážia. Palác, ako aj stráž jej veličenstva sme mali možnosť vidieť na vlastné oči niekoľkokrát.

              Na konci nášho pobytu nechýbal ani rozlúčkový večierok, na ktorom sme mohli ochutnať tradičné dánske jedlá a sladkosti alebo sme si mohli zahrať hru, ktorá je typická pre dánske narodeninové oslavy.

              Tento program je dobrou voľbou pre študentov, ktorí by chceli spoznať nové krajiny, kultúry a ľudí. Erasmus nielen rozširuje rozhľad žiakov, ale vylepšuje aj ich zručnosť vo využívaní anglického jazyka a preto je úžasné, že práve naša škola a žiaci mohli byť zapojení do tohto projektu.

            • Návšteva Národnej banky Slovenska

            • Deň otvorených dverí - národná banka Slovenska

              Študenti Kvarty A sa zúčastnili dňa 9.11. 2023 otvorených dverí Národnej banky Slovenska.
              Podujatie bolo realizované formou stánkov/stanovíšť pripravených pre cieľovú skupinu žiakov tak, aby priniesli žiakom zábavu a hravou formou ich vzdelali v oblasti finančnej gramotnosti.
              Taktiež sa študenti podujatia dozvedeli informácie o spoluprácach, ktoré v rámci projektu 5peňazí Národná banka Slovenska realizuje. Ide o partnerov vzdelávania finančnej gramotnosti, ktorých výstupy považujeme za užitočné pri zvyšovaní finančnej gramotnosti na Slovensku či už z pohľadu školy, učiteľa, či žiaka ako jednotlivca. Cieľom podujatia je šíriť tieto partnerstvá (príklady dobrej praxe vzdelávania finančnej gramotnosti) do škôl, a tým zvýšiť synergický efekt vzdelávania finančnej gramotnosti na Slovensku.
               

            • Návšteva našich študentov u J.E. veľvyslanca Írskej republiky na Slovensku

            • Pri príležitosti prvého výmenného pobytu na partnerskej škole ETSS Gorey našich študentov z 2.AA a 2.AB prijal Jeho Excelencia veľvyslanec Írskej republiky na Slovensku Dermot McGauran. Pán veľvyslanec so študentami hovoril o Írsku a o dôležitosti cestovania a spoznávania ľudí z iných krajín. 
              Srdečne ďakujeme za pozvanie a príjemne strávený čas.

            • Návšteva ústavu biochémie a genetiky živočíchov SAV

            • V rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku sme mali možnosť navštíviť so žiakmi prímy B Ústav biochémie a genetiky živočíchov SAV. Žiaci si vypočuli  niekoľko zaujímavých prednášok na témy ako: Spevavce a ich využitie vo výskume neurogenézy; Chorioalantoická membrána vtákov ako model štúdia ochorení či Misia Štefánik na orbitálnej stanici MIR. Súčasťou návštevy bola aj prehliadka laboratórií a výskumných miestností, v ktorých si žiaci mohli odskúšať skutočné vedecké experimenty či pozorovania. Určite nikdy nezabudnú na vtáčí mozog, ktorý mohli držať v rukách alebo na vtáčie embryá vyvíjajúce sa mimo vajíčka. Veríme, že aj táto návšteva pomohla spopularizovať vedu na Slovensku. 

            • Návšteva Matematického ústavu SAV

            • V rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku sme s 3.NB navštívili Matematický ústav SAV. Vypočuli sme si zaujímavé prednášky na tému "Slovenské povesti o celoslovenskom testovaní na Covid 19", "1+1 nerovná sa 2", "Ako hľadať poklad, keď máš obmedzenú pamäť". Bol to pre nás trochu netradičný pohľad na hodinu matematiky, ale páčilo sa nám to.

            • Halloween na Bilíčke

            • V piatok 27. októbra ste na chodbách našej školy mohli stretnúť množstvo hallowenskych a často veľmi strašidelných masiek. Počas veľkej prestávky sa v aule našej školy uskutočnila súťaž masiek v troch kategóriach: prímy až kvarty, prváci až maturanti a učitelia.

              Ďakujeme všetkým zúčastneným, tešíme sa o rok.

            • Strašidelné čítanie

            • V piatok 27.10. naša školská knižnica privítala každého nadšeného čitateľa či zvedavca :) Počas prvých štyroch vyučovacích hodín sme pre prímy a sekundy pripravili strašidelné čítanie a cez prestávky bola knižnica otvorená pre všetkých, ktorí sa nebáli do nej vstúpiť a ponoriť sa do sveta kníh a fantázie. Naša vynovená školská knižnica sa tak pripojila k tradičným halloweenskym oslavám na Bilíčke.

            • Bilíčkárske Imatrikulácie

            • Študentský parlament spoločne so študentami zo sexty, 3-ročníkov bilingválneho štúdia a 2. C pripravili pre študentov prvých ročníkov a kvínt imatrikulácie na privítanie do rádu Biličkárov.

              Pre študentov boli pripravené rôzne vtipné úlohy, aby sme sa spoločne zabavili a spoznali. Jednou z nich bolo pripraviť krátky program ako trieda, čo všetky triedy zvládli na jednotku.

              Už teraz sa tešíme na budúci rok.

            • Svet médií

            • Naši študenti na multimediálnej prednáške Svet médií

              Projektom Svet médií sme si dali za úlohu poukázať na dôležitosť zvyšovania mediálnej gramotnosti a kritického myslenia u mladých ľudí, ktorí sú v dnešnej dobe doslova obkľúčení množstvom informácií z každej strany.
              23. 10. sa žiaci prvých a druhých tried zúčastnili 1. časti tohto úspešného projektu mediálneho vzdelávania. Filmový kritik Peter Konečný si prítomných získal naozaj dynamickým a živým pohľadom do dejín kinematografie a sveta reklamy.

              Projekt má už 5 častí a my sme radi, že v ňom budeme s našimi študentmi pravidelne pokračovať.
               

            • Jazykové certifikáty - Deutsches Sprachdiplom I

            • 17. októbra 2023 sa stala aula školy svedkom ďalšej významnej udalosti - odovzdávali sa tu medzinárodne uznávané jazykové certifikáty Deutsches Sprachdiplom I. Podujatia sa zúčastnil p. riaditeľ za prítomnosti nemeckých hostí, ktorými boli kultúrny a tlačový atašé Stefan Kruschke a hlavný koordinátor DSD na Slovensku Christoph Henßen. Obaja vo svojich prejavoch ocenili úsilie našich žiakov a povzbudili ich do ďalšej práce na ceste k jazykovej úrovni C1.

              S tanečným vystupením sa predstavili Emma Grigerová, Tamara Valachovičová.
              Na klavíri zahrala Zuzana Rybárová.

              Akcia bola zaujímavá a všetkým držiteľom diplomov srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu.

            • Turistický kurz

            • Druhý septembrový týždeň sa študenti prvého ročníka bilingválneho anglického štúdia zúčastnili turistického kurzu v Západných Tatrách. Počas štvordňového pobytu v malebnej oravskej dedinke Zuberec žiaci absolvovali turistickú vychádzku na novovybudovanú miestnu rozhľadňu a turistickú vychádzku do Múzea Oravskej dediny. Najväčšou výzvou boli Roháčske plesá, turistická túra označovaná ako stredne ťažká. Niektorí ju zvládli ľahko, iní sa trošku „potrápili“. Ale všetci boli šťastní a plní zážitkov z nádherných Tatranských scenérií. Návšteva Tatralandie bola sladkou odmenou!

            • Projekt hodnotovej orientácie

            • Aj tento školský rok pokračujeme v Projekte hodnotovej orientácie, ktorého cieľom je rozvíjať prosociálne správanie, spolupatričnosť a priblížiť študentom dobrovoľníctvo a jeho možnosti v dnešnej spoločnosti. V rámci tohto projektu naši študenti navštevujú komunitné Centrum rodiny v Dúbravke, kde sa venujú rôznym aktivitám v areáli centra a pomáhajú aj pri práci s rôznymi komunitami. Počas prvého týždňa študenti pripravovali program pre dôchodcov vo forme spoločenských hier a hudobného vystúpenia, za čo im ďakujeme.

            • Septembrový turistický kurz

            • Náš prvý tohtoročný výlet zo školského prostredia do prírody. S 1.NA a 1.NB sme sa vybrali do krásneho prostredia Roháčov, do Zuberca. Prvý deň po dlhej ceste sme navštívili neďalekú vyhliadku. Ďalší deň sme si dali dlhšiu prechádzku do skanzenu a Brestovskej jaskyne. Kvôli dažďu sme ale ostali iba v jaskyni, ktorá bola ako prvá sprístupnená pre Oravu a bola zaujímavá svojim hydrologickým systémom. Tretí deň sme sa vybrali na dlhšiu turistiku k roháčskym plesám , ktoré sú vo výške 1719 mnm  cez Roháčsky vodopád. Na štvrtý deň sme ešte stihli zregenerovať v Tatralandii a vlakom sme sa vrátili naspäť do BA. Myslím že sa všetkým páčilo a okrem spoznávania prostredia a kultúry sa žiaci mohli viacej spoznať a zblížiť.

               

            • Zbierka Biela pastelka

            • V piatok 22. septembra sa naši študenti zapojili do zbierky Biela pastelka, ktorá je určená na pomoc nevidiacim a slabozrakým ľuďom a pomáha im začleniť sa do bežného života.

              Vyzbierali sme 2522,20€.

               

              ĎAKUJEME

               

               

            • Simulované študentské voľby

            • 21. septembra sa na našej škole uskutočnili Simulované študentské voľby do NRSR, v ktorých mohli voliť študenti od 15 rokov.

              Ďakujeme všetkým za účasť.

              Študentská volebná komisia

            • Začiatok nového školského roka

            • Vážení rodičia a milí žiaci,

              otvorenie nového školského roka 2023/2024 bude 4. septembra 2023. Nástup novoprijatých žiakov bude o 8,30 hod. pred budovou školy. Staršie ročníky sa stretnú o 9,00 hod. vo svojich triedach.

              Prajeme Vám ešte príjemné zostávajúce prázdninové dni. 

               

            • Skvelý úspech - Medzinárodná biologická olympiáda

            • V dňoch 3. – 11. júla 2023 sa v Spojených arabských emirátoch konal už 34. ročník Medzinárodnej biologickej olympiády (IBO)..

              293 študentov zo 76 krajín sveta sa snažilo na súťaži podať čo najlepší výkon, Slovensko si celkovo odnieslo 2 bronzové medaily. Z toho jednou z úspešných nositeliek tejto medaily sa stala naša žiačka Zuzana Rybárová študentka sexty A. K úspechu jej  srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu nielen našej školy, ale aj Slovenska!

            • Harmonogram komisionálnych skúšok za šk. rok 2022/2023

            •  

               

              Štvrtok 24.8.2023

              8,00 - SJ, AJ

              9,30 - Inf.

              11.00 – Ch, Mat

               

              Piatok 25.8.2023

              8,00 - Dej

              9,30 - Obn

              11.00 – Geo

               

              Pondelok 28.8.2023

              8,00 - NJ

              9,30 - Bio

              11.00 – Fyz

              V uvedených časoch sa dostavte do respíria pred riaditeľňou.

            • Matematické prechádzky

            • Žiaci Sekundy A sa zúčastnili Matematickej prechádzky v areáli Fakulty matematiky, fyziky a informatiky v Bratislave. 

              Plnili úlohy cez aplikáciu MathCityMap. V exteriéri aj interiéri merali,počítali a riešili úlohy zo života. Takto si vyskúšali svoje teoretické vedomosti v praxi.