• Novinky

            • INFOMEETING 2022

            • Koncom novembra 2022 sa mohol konečne znovu naživo uskutočniť tradičný INFOMEETING – stretnutie bývalých Bilíčkárov s tohtoročnými maturantami z nemeckých bilingválnych tried 5NA a 5NB. Stretnutie sa konalo v jedno piatkové popoludnie po prvýkrát v aule školy.

              Absolventi sa prišli podeliť so svojimi skúsenosťami a zážitkami z vysokoškolského štúdia nielen na Slovensku, ale aj v blízkom či vzdialenejšom zahraničí. Tentoraz bol záujem o stretnutie prekvapivo väčší zo strany absolventov. Prišli aj takí, ktorí maturovali pred štyrmi či piatimi rokmi a majú za sebou už aj vysokú školu. Tí maturanti z bilingválnych tried,  ktorí sa na stretnutí zúčastnili, určite neoľutovali. Dozvedeli sa všeličo o možnostiach ďalšieho štúdia a nadviazali kontakty so svojimi možnými budúcimi spolužiakmi.

              Elena Kubáčková

            • A takto sme dobrovoľníčili 2

            • Prinášame krátke ohliadnutie za našim projektom Hodnotovej orientácie dobrovoľníckej činnosti v komunitnom centre Centrum Rodiny od nášho žiaka Rasťa Paulínyho :)

            • A takto sme dobrovoľníčili...

            • Študenti 4 - ročníkov bilingválneho štúdia, septím a tretieho ročníka všeobecného štúdia sa počas mesiaca november zúčastnili v rámci projektu Hodnotovej orientácie dobrovoľníckej činnosti v komunitnom centre Centrum Rodiny v Dúbravke. Počas svojej práce si vyskúšali množstvo aktivít ako triedenie prineseného oblečenia v rámci Zberne šatstva, vyrábanie darčekov pre dobrovoľníkov a do Vianočného bazára. Našich študentov by ste našli aj kuchyni, kde piekli medovníčky alebo varili polievku pre ľudí, ktorí našli svoje útočisko práve v tomto centre.

              Našim študentom patrí veľké ĎAKUJEME :)

            • Vianočná zbierka

            • Zapoj sa aj TY!

              Blížia sa Vianoce a naša škola sa v tomto roku zapojí do zbierky trvanlivých potravín a drogérie organizovanej Centrom rodiny v Dúbravke.Trvanlivé potravy a drogériu môžete priniesť každý deň počas veľkej prestávky do vestibulu školy od 02. - 20. decembra 2022.Zbierka je určená pre sociálne slabších občanov a rodiny v Dúbravke a okolí.

              Ďakujeme za každý príspevok.

            • Celoslovenské finálové kolo projektu Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča

            • V piatok, 14. októbra, sa v krásnych priestoroch v Cikkerovej sieni v Banskej Bystrici uskutočnil 12 . ročník recitačnej súťaže Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča. Súťažiaci spolu s porotou, organizátormi a podporovateľmi zažili veľmi príjemné popoludnie plné poézie a silných slov. Práve básne sú jedna z možností, kde si človek môže nájsť odpovede aj v náročnejších životných etapách.

              Tento výnimočný projekt vydavateľstvo STAR Production organizuje už dvanásť rokov, súťaž oslovila recitátorov z celého Slovenska

              Porota zasadala v zložení: predsedníčka poroty Daniela Hroncová Faklová autorka literatúry faktu, prozaička, rozhlasová dramatička a publicistka,  za mesto Banská Bystrica Monika Pastuchová,  historik a publicista Vladimír Sklenka, básnik a rozhlasový redaktor Marcel Páleš , básnik Marcel Perecár,  výtvarníčka a spisovateľka Anna Drevická, poslankyňa mesta Banská Bystrica Erika Kárová, majiteľka a zástupkyňa Súkromného banskobystrického gymnázia Martina Murgašová, literárna vedkyňa Nina Kollárová.

              Vo finále celoslovenského kola sa náš žiak, Rastislav Čerevka (PB), v kategórii starší žiaci umiestnil na krásnom 2. mieste. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            • Biela pastelka - poďakovanie

            •    Dňa 23. septembra 2022 sa študenti našej školy opäť zapojili do charitatívnej zbierky Biela pastelka, ktorá je určená na pomoc nevidiacim a slabozrakým. Dobrovoľníkom z našej školy sa podarilo vyzbierať 1085,45 eur.

                     Všetkým zo srdca ďakujeme

            • Gymbilba Racing Team

            • ​​Víťazstvo Gymbilba Racing Team-u na pretekoch Greenpower Slovensko II

               

              Gymbilba Racing Team sa 11.6.2022 zúčastnil pretekov Greenpower Slovensko II (celoslovenské preteky SOŠ a Gymnázií v rámci projektu Greenpower Slovensko) na elektrickej formule, kde sa umiestnil na 1. mieste v kategórii F24.

              Gymbilba Racing Team vznikol už začiatkom šk. roka 2021/2022, kedy sa zapojil do projektu Greenpower Slovensko. Hlavnou úlohou projektu však nebolo len samotné zostrojenie formule, ale aj vytvorenie tímu, jeho následne manažovanie, vytvorenie webstránky, zháňanie sponzorov a jazdcov, návrh a výroba karosérie, vytvorenie lakovania a testovania na pretekárskom okruhu. Bol to zdĺhavý a náročný projekt, ktorý nám trval takmer celý školský rok. Boli sme si vedomí aj silnej konkurencie odborne zameraných stredných škôl po celom Slovensku, no ani to nás neodradilo od podávania maximálneho výkonu či už v garáži alebo na samotných pretekoch. Všetko sme však zvládli bez väčších problémov, a tak sme uspeli v ťažkej konkurencii a dosiahli vytúžené víťazstvo. Víťazstvo, ktoré nám ukázalo, že každá tvrdá a neoblomná práca sa dá s trochou podpory pretaviť vo vytúžený úspech.

              Ako som spomínal, bez podpory a pomoci by to nešlo. Ďakujeme preto všetkým našim sponzorom: Gymnázium Bilíkova, GreenWay Infrastructure, Slovakiaring (špeciálne pánovi Simonovi Krasňanskému), RegEnergy.sk a Greenpower Slovensko, vďaka ktorým sme dostali šancu sa zapojiť do tohto projektu a dosiahnuť takýto výsledok.

              Veľká vďaka patrí samozrejme aj všetkým členom tímu* a pánovi Pavlovi Tedlovi.

              *Adam Weisenpacher, Kristián Nemček, Matej Smilka, Matúš Hromek, Eliška Melicherčíková, Diana Stupavská, Matúš Antálek, Sebastián Karkus, Richard Horský, Samuel Kováč, Šimon Belošovič, Lucia Puškárová, Dominik Melicherčík, Michal Vízner, Šimon Požgay

               

               

               

            • ERASMUS na Bilíčke

            • Bilíčka vstupuje od júna 2022 do projektu Erasmus+

              Tento školský rok sme získali akreditáciu na projekty Erasmus+ 2022 – 2027 a od júna rozbiehame prvú sériu aktivít, spojenú s týmto projektom. Na roky 2022 – 2024 máme naplánovaný projekt „BE YOU!“, ktorý sa zaoberá životným štýlom a názormi mladých ľudí v EU, na ktorom budeme spolupracovať s partnerskými školami Loviisa Gymnasium (FIN), Gladsaxe Gymnasium (DK) a Sierra Nevada Secondary School (ESP). Počas týchto 2 rokov študenti našej školy navštívia v rámci mobilít partnerské školy a naopak – budú hosťovať študentov zo zahraničia. Je to jedinečná a skvelá príležitosť spoznať nových mladých ľudí, atraktívne krajiny, najmodernejšie školské systémy, komunikovať v cudzom jazyku a podieľať sa na zaujímavých projektových aktivitách.

              V novembri bude ako prvá naša škola počas jedného týždňa hosťovať našich projektových partnerov a hneď v apríli vycestuje prvá skupina do Fínska do mestečka Loviisa. Nasledujúci školský rok pocestujú naši študenti do dánskej Kodane a španielskej Sierra Nevady.

              Ani naši učitelia nezostanú skrátka. Od septembra do júna budú mať možnosť štyria z nich navštíviť (nielen) partnerské školy v zahraničí v rámci tzv. „job shadowing“ a nabrať tak množstvo inšpirácií v popredných školských systémoch na svete, pre svoju prácu na našej škole.

              Všetky návštevy a aktivity sú hradené z grantu projektu Erasmus+.

            • DoFe na Bilíčke

            • Dofáci z Bilíčky na zlatej a striebornej expedícii

              V dňoch 29.5. – 31.5.2022 sa zlatí a strieborní dofáci z našej školy zúčastnili dobrodružnej expedície, ktorá je súčasťou programu DofE – Ceny vojvodu z Edinburghu. Expedíciu absolvovali v kopcoch Malých Karpát, Myjavskej a Brezovskej pahorkatiny. Kvôli nízkemu počtu sa spojili s dofákmi z myjavského gymnázia, s ktorými spoločne za 2,5 dňa:

              • Najazdili na bicykloch cca 100 km v horskom teréne
              • Nastúpali takmer 1500 výškových metrov
              • Navštívili mohylu na Bradle, obec Košariská – rodisko Mr.R.Štefánika, vrchol Klenová, dobrovodský kras a okolie Chtelnice
              • Ale hlavne dokázali, že sa dokážu o seba postarať a prežiť v prírode bez vonkajšej pomoci, orientovať sa v teréne a občas si siahnuť na dno a prekročiť svoje limity vystúpením z komfortnej zóny

              Všetkým zúčastneným študentom patrí vďaka za ich aktívnu účasť a výkony. Program DofE naozaj prispieva k pozitívnej zmene mladých ľudí. Veríme, že v septembri sa rady dofákov z Bilíčky opäť rozšíria.

            • Európska únia, jej budúcnosť a pohľad mladých ľudí

            •    Dňa 16.5.2022 sa na našej škole uskutočnilo stretnutie našich študentov so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martinom Klusom a štátnym tajomníkom Ministerstva pre európske záležitosti Írska Thomasom Byrnom. Témou diskusie v anglickom jazyku bola Európska únia, jej budúcnosť a pohľad mladých ľudí – čo sú ich priority, čo by na nej zmenili a čo ich vôbec o EÚ zaujíma. Naši študenti a hostia sa nevyhýbali ani pálčivým otázkam spojenými s aktuálnym dianím a úlohou Európskej únie v súčasnej kríze. 

              Ďakujeme za príjemné a podnetné stretnutie.

            • Víťazstvo v krajskom kole v basketbale

            •   Družstvo dievčat v zložení Nikolová Sofia, Matt Tina, Sochová Nina, Hlaváčová Nataša, Takáčová Linda, Toševová Bibiana, Monosiová Silvia, Betková Galina a Sulová Lesana reprezentujúce našu školu na majstrovstvách stredných škôl v basketbale získalo prvé miesto v krajskom kole a postup na celoslovenské majstrovstvá. 

                  DIevčatám  gratulujeme a držíme palce v ďalších bojoch pod košmi.

            • Úspech v Olympiáde ľudských práv

            • Úspech študentov našej školy v Olympiáde ľudských práv:

               Mário Čápek - SpB a Andrej Meszároš - IV. NB  v krajskom kole postúpili po vedomostnom teste do užšieho finále a odtiaľ, po obhajobe ústnych téz, do celoslovenského kola Olympiády ľudských práv, nad ktorým prevzala záštitu prezidentka SR.

              Celoslovenské kolo OĽP: Po prvom kole, obhajoba vylosovaných téz sa umiestnil A. Meszároš na prvom mieste vo svojej  skupine a postúpil do TOP 12 finalistov. Vo finále skončil na 9. mieste. V samostatnej súťaží esejí o ĽP sa umiestnil na prvom mieste vo svojej kategórii a získal plné štipendium na 1 semester na VŠ:  Bratislavskej medzinárodnej škole liberálnych štúdií.

              Ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme.

            • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

            • Úspechy v krajskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín

              Srdečne blahoželáme našim žiačkam Kristíne Bendzákovej (TB) a Saši Rybaničovej (KA), ktoré získali vo veľkej konkurencii 3. miesto v prednese poézie a prózy v súťaži Bratislavské metamorfózy (krajské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín).

              Zároveň ďakujeme za reprezentáciu školy a pekné umiestnenia v okresných kolách Ladislavovi Šipekymu (TB), Laure Ocilkovej (IV.AA) a Paulíne Knížatovej (OkB).

              Na budúci rok opäť Dorecitovania, priatelia... 😊

            • Výnimočný úspech našej študentky

            • Juliana Čudrnáková, študentka SxB nášho gymnázia  je mimoriadne výtvarne nadaná. Využila svoj talent,  spojila umenie paleoartu s vedomosťami z biológie, paleontológie i fyziky a vytvorila obrazovú rekonštrukciu vyhynutého živočícha leva jaskynného. Svoj postup spracovala do odbornej práce SOČ s názvom Obrazová rekonštrukcia leva jaskynného, s ktorou na krajskej prehliadke získala 3. miesto.

              Jej práca však zaujala aj odborníkov Katedry geológie a paleontológie Univerzity Komenského v Bratislave. Ponúkli jej, aby si pripravila nový príspevok aj s posterom na Študentskú vedeckú konferenciu. Konferencia, na ktorej sa zúčastnila takmer tisícka prispievateľov sa konala  27. 4. 2022. Prednáška našej študentky, stredoškoláčky Juliany na tému  Lev jaskynný – pokus o vedeckú obrazovú rekonštrukciu získala  najvyššie ocenenie Cenu rektora Univerzity Komenského v Bratislave.

                Úspešnej študentke Juliane k takémuto mimoriadnemu oceneniu  srdečne blahoželáme a ďakujeme za  významnú reprezentáciu našej školy.

              A. Dorčáková a Ľ. Petratúrová, koordinátor SOČ

            • Celoštátne kolo - Biologická olympiáda

            •    V dňoch 22.-24. apríla 2022 sa uskutočnilo celoštátne kolo BO pre kategóriu B. Našu školu reprezentovala Zuzana Rybárová z Kvinty A, ktorá získala vynikajúce 3. miesto. Srdečne blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov!